Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Seniorská obálka pomůže starším lidem, ale i záchranářům

Pomoct seniorům v tísni nebo při ohrožení života má nový projekt, který na začátku týdne odstartoval v Jihočeském kraji. Seniorská obálka bude velkou pomocí i pro složky integrovaného záchranného systému.

Seniorská obálka zajistí, aby při případném zásahu složky IZS snadno zjistili, jaké léky dotyčný člověk bere, jakými trpí nemocemi a uveden v ní bude i kontakt na nejbližší. „Údaje v reflexní červené plastové obálce by měli senioři umístit na viditelném místě v bytě, například na dveřích lednice, či vnitřní straně vchodových dveří. Obálka tak poslouží ve chvíli, kdy senior bude potřebovat rychlou pomoc,“ vysvětluje Alena Bártíková z ministerstva práce a sociálních věcí, která je krajskou koordinátorkou projektu Seniorská obálka pro jižní Čechy.

„Z devadesáti procent býváme na místě oznámení první, takže tato obálka nám opravdu velmi pomůže. Díky této kartě se můžeme s člověkem seznámit a určit tak mnohem lépe postup zásahu,“ pochvaluje krajský ředitel policie Luděk Procházka.

„Pro nás je to asi největší pomoc. Mnohem častěji než hoří a mnohem častěji než jsou vyloupeni, se naši senioři potýkají s hypertenzí a jinými zdravotními potížemi. Senior je náš typický klient, i když se to tak nezdá. A v momentě, kdy nám není schopný podat informace o svém stavu, lécích a podobně, je to pro nás velká pomoc,“ uvedl ředitel Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje a Marek Slabý.

S obálkami se mohli senioři seznámit a získat je v rámci Kulatého stolu Prevence v seniorském věku v krajském městě. Další distribuci zajistí Krajská rada seniorů nebo kluby pro seniory. V příštím roce by se měly obdobné kulaté stoly konat v okresních jihočeských městech a s dalšími distribučními místy se počítá například na městských úřadech, v nemocnicích nebo v rámci preventivních programů policie. Obálky jsou ke stažení také na portálu Jihočeského kraje či Ministerstva práce a sociálních věcí České republiky.

Foto pixabay.com, kraj-jihocesky.cz

Štítky Seniorská obálka, Jihočeský kraj, IZS, senioři, pomoc, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, Luděk Procházka, Marek Slabý, Zdravotnická záchranná služba Jihočeského kraje, Česko

Seniorská obálka pomůže starším lidem, ale i záchranářům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.