Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Lidé bydlící v centru Budějc bojují proti porušování nočního klidu. Město chystá vyhlášku

Hlasitá hudba, hluk a policejní majáky. Každodenní chléb lidí bydlících v centru Českých Budějovic. Obyvatelům ulic Široká a Dr. Stejskala došla trpělivost a sepsali proti bujarému nočnímu životu petici. Kromě té by jim ke klidnějšímu spaní brzy moha pomoct také vyhláška, která by upravovala otevírací dobu nočních podniků a non-stop barů.

„Tady není večer, aby se něco nedělo. A to nejsou jen nějaké hlasité party. Rvačky, křik, policie, záchranka. Opravdu to není příjemné,“ popisuje situaci obyvatelka ulice Dr. Stejskala. Právě tady vznikla petice, která požaduje dodržování nočního klidu. Petici podepsaly desítky lidí. Podle některých je situace neúnosná.

Do dvou zmiňovaných ulic jezdí policie velmi často. Může za to hlavně koncentrace několika podniků s dlouhou otevírací dobou. Tu chce město novou vyhláškou regulovat. „V žádném případě nepůjde o celoplošnou regulaci. Drtivé většiny podniků se to vůbec nedotkne. Upravit by se měla otevírací doba jen v některých vytipovaných lokalitách,“ uvedl náměstek primátora Juraj Thoma.

Konkrétní místa chce město určit za pomoci městské a státní policie. Vyhodnotit také musí všechny možné dopady nařízení. „Musíme proti sobě vybalancovat dvě hodnoty. Chceme chránit veřejný pořádek, ale zároveň ctíme hodnotu svobodného podnikání," upozornil Thoma. Vyhláška by podle něj měla být pravidelně vyhodnocována a případně upravována.

Druhá strana barikády s vyhláškou nesouhlasí. „Samozřejmě, že se nám to nelíbí. Zastávám názor, že když jde někdo bydlet do centra města, musí počítat s tím, že je tady holt sem tam hluk,“ myslí si jeden z majitelů budějckého nočního podniku.

Radní zatím schválili záměr vyhlášku vydat a domluvili její základní parametry. Podrobnější detaily, jako je územní působnost a vymezené časy, budou předmětem dalších jednání. Hotovou vyhláškou se poté bude zabývat zastupitelstvo. „Stane se tak v nejbližších měsících,“ uzavřel Thoma.

Foto Jana Kroneislová

Štítky centrum, České Budějovice, noční klid, vyhláška, Juraj Thoma

Lidé bydlící v centru Budějc bojují proti porušování nočního klidu. Město chystá vyhlášku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.