Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Reprezentativní a komfortní. Citroën C5 Aircross strčí do kapsy nejedno SUV

PR článek

Klasický sedan či kombi C5 od Citroënu je minulostí. Nová vlajková loď od francouzské automobilky určuje úplně jiný směr, kterým se model ubírá. Citroën C5 Aircross zaujme nejen vzhledem, ale také výbavou a velkým jízdním komfortem. Čtyři a půl metru dlouhé SUV si nezadá s konkurenčními vozy stejné třídy, které stojí výrazně více.

Označení Comfort Class je v případě C5 Aircross skutečně na místě. Reprezentativní charakter interiéru na vás zapůsobí od prvního okamžiku. Velkorysé a vzdušné prostory nepostrádají funkčnost a praktičnost. Impozantní palubní deska je v celé šířce vozu opatřená lištou z měkčeného plastu. Příjemný dojem dotváří luxusní hnědo-černý interiér.

Nový model od francouzské automobilky jsme vyzkoušeli nejen v městském provozu, ale také na rozbitých okrskách. A právě na horších silnicích se projevilo odpružení s tlumiči s hydraulickými dorazy, které je exkluzivní novinkou značky Citroën. Jedná se o inovaci, která umožňuje lépe absorbovat a filtrovat velké i malé nerovnosti na vozovce. Plynulé tlumení rázů vytváří dojem „létajícího koberce“.

A jak celý systém funguje? Zatímco klasické odpružení tvoří tlumič, pružina a mechanický doraz, v případě tohoto modelu se přidávají dva hydraulické dorazy – jeden pro rozpínání a jeden pro stlačení. V případě výrazného stlačení a rozpínání je pohyb zpomalen postupně, aniž by došlo k prudkému zastavení. Při mírném stlačení a rozpínání se vytváří dojem, že auto nad nerovnostmi vozovky doslova letí a nepřenáší na posádku výrazné rázy.

Redakce si v náročném testu vyzkoušela C5 Aircross s automatickou osmistupňovou převodovkou a benzínovým motorem o objemu 1,6 litru. Právě řazení se dvěma převodovými stupni navíc je hladší a řízení příjemnější. Spotřeba paliva se díky dvěma rychlostním stupňům v porovnání s předchozí verzí, tedy šestistupňovou převodovkou, snížila o sedm procent, což bylo při třídenním testování znát.

Klady

Pohledný a pohodlný interiér
Výborné jízdní vlastnosti i na horším povrchu
Velký zavazadlový prostor

Zápory

Vyšší cena
Méně prostoru na zadních sedačkách

Spotřebu, která se pohybovala přibližně kolem osmi litrů na sto kilometrů, ovlivňoval také nastavený jízdní režim. Kromě běžného lze přepínat také mezi ECO a SPORT, který umožní automatické převodovce řazení ve vyšších otáčkách a prudší akceleraci. Ani v tomto režimu nepůsobí mohutné SUV neobratně a zůstává snadně ovladatelné. Spotřeba ale v tento moment výrazně stoupá.

Nový Citroën C5 Aircross je nabízen se dvěma rozdílnými benzinovými motory a ve třech naftových variantách. Akční cena základní verze s benzinovou „jedna dvojkou“ a manuální převodovkou startuje na 530 tisících korunách. Naopak nejlépe vybavený dvoulitrový „nafťák“ s osmistupňovou automatickou převodovkou vyjde na 835 tisíc korun. V roce 2020 se pak začne nabízet plug-in hybrid s výkonem 165 kilowat a elektrickým dojezdem 50 kilometrů.

Nová „cé pětka“ v redakčním testu obstála bez „ztráty kytičky“. Vytknout se jí dá pouze vyšší cena v luxusnější výbavě a poněkud méně místa na zadních sedačkách, pokud v předu sedí posádka vyšší postavy. Jízdními vlastnostmi a komfortem cestování Citroën nastavil dalším automobilkám produkujícím vozy stejného segmentu laťku velmi vysoko. Francouzská automobilka bezesporu nemusí mít obavy, že by o model C5 Aircross nebyl zájem.

Foto Jana Kroneislová

Štítky Citroën, C3, Aircross, auto, test, SUV, Citroën C5 Aircross, automobilka, interiér

Reprezentativní a komfortní. Citroën C5 Aircross strčí do kapsy nejedno SUV  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.