Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Za znečišťování ovzduší dostala firma z Budějc pokutu skoro tři sta tisíc korun

Česká inspekce životního prostředí pokutovala firmu SLR - Czechia za porušení zákona o ochraně ovzduší. Sankce 290 tisíc korun je od 20. března 2019 pravomocná. Firma v brousírně a lakovně překročila za rok 2017 roční povolenou spotřebu organických rozpouštědel, nezabránila únikům tuhých znečišťujících látek a neudělala včas na zdroji broušení autorizované měření emisí. Firma také překročila roční povolenou spotřebu organických rozpouštědel stanovenou na 43 tun za rok, když v roce 2017 spotřebovala přes 63 tun.

Inspekce prověřila lakovnu a brousírnu v květnu 2018. Provoz obou povolil krajský úřad Jihočeského kraje, firma však oba zdroje provozovala v rozporu s tímto povolením, uvedla Česká inspekce životního prostředí.

„Společnost ponechala otevřená sekční vrata v zadní části skladovací haly směrem k rodinným domkům, ze kterých se železitý prach z broušení roznášel po venkovní skladovací ploše. Nezabránila také opakujícímu tmavému oblaku tuhých znečišťujících látek z výduchu, což se projevilo zvýšenou prašností na manipulačních plochách a při průjezdu kamionů i mimo areál na automobilech, sklenících a parapetech okolních domů,“ řekl ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP v Českých Budějovicích Vladimír Jiráček.

Stejné překročení spotřeby organických rozpouštědel zjistili kontroloři i v roce 2017. Uložili za to v listopadu 2017 pokutu 100 tisíc korun. Firma ale podle ČIŽP žádná opatření neudělala. „Nadřadila své ekonomické zájmy nad zájmem ochrany životního prostředí a požadavek orgánu ochrany ovzduší ignorovala,“ uvedla mluvčí ČIŽP Radka Nastoupilová. I proto je další pokuta vyšší, 290 tisíc korun.

Autoři | Foto cizp.cz

Štítky odpady, správa, ČIŽP, Jihočeský kraj, vzduch, Česká inspekce životního prostředí, rozpouštědlo, České Budějovice, Česko, Radka Burketová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za znečišťování ovzduší dostala firma z Budějc pokutu skoro tři sta tisíc korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.