Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Literární festival připomene v Budějcích i staré nevěstince

Téměř 4 tisíce knih nabídne zdarma festival Literatura žije!, jehož šestý ročník se uskuteční od 23. do 26. dubna v Budějcích. Na dva dny bude na náměstí Přemysla Otakara II. otevřený stan s knižním bazarem. Jako hosté přijedou Josef Formánek nebo Jan Němec, mezi novinky patří literární běh i procházka po místech, kde bývaly nevěstince.

Ve sbírce pořadatelé shromáždili téměř 4 tisíce knih, budou je zdarma nabízet ve stanu. „Lidé nám je ještě pořád nosí. Ve stanu se budou odehrávat i různá hudební vystoupení,“ řekla ředitelka akce Eliška Štěpánová. Nejvýznamnějším hostem je podle organizátorů Josef Formánek, podle jehož knižní předlohy vznikl film Úsměvy smutných mužů.

Festival má tři novinky. Na náměstí bude deset velkoformátových komiksů, spisovatel Jan Štifter provede kolem domů, kde byly prvorepublikové nevěstince. Nový je i běh po místech spjatých s literaturou, jako kavárna, kam chodíval Jaroslav Hašek. Z novinek budou číst jihočeští autoři David Jan Žák, Jiří Březina, Miroslav Boček a Hana Lehečková.

Akce slibuje autorská čtení, divadlo, hudbu, dílny i výstavu. K tradici patří trolejbus, v němž vystupují muzikanti i básníci, čtení lidí s duševním onemocněním nebo čtení nonstop, kdy se čte do rána a tvoří i příběhy na 50 slov. „Celou noc tady hoří oheň. Tato dlouhá noc končí snídaní šampionů, posledně nás tady zůstalo osm,“ řekla Štěpánová.

Rozpočet festivalu je 200 tisíc korun, menší část nákladů kryjí granty. V jižních Čechách existuje od roku 2012 i literární festival Tabook v Táboře, kam loni přijeli Kateřina Tučková, Karol Sidon či Arnošt Goldflam.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky literatura, festival, České Budějovice, stan, Josef Formánek, Přemysl Otakar II., Jan Němec, Jan Štifter, Jaroslav Hašek, David Jan Žák, Jiří Březina, Hana Lehečková, Úsměvy smutných mužů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Literární festival připomene v Budějcích i staré nevěstince  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.