Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zahrada u zámku v Hluboké bude otevřena déle. O uzavření Horní zahrady se hodně spekuluje

Správa státního zámku na Hluboké se rozhodla částečně vyhovět přání veřejnosti a k 1. květnu upravila zavírací dobu Dolní zahrady. Návštěvníci do ní mohli vyrazit pouze v době od 8 do 17 hodin, to se ale změní.

V květnu a červnu bude zahrada otevřena až do osmé hodiny večerní. V červenci a srpnu do 21 hodin. I když je posunuta otevírací doba Dolní zahrady, visí ve vzduchu stále otazník nad osudem Horní zahrady. „Hejtmanka Ivana Stráská petici podepsala, rada kraje přijala usnesení a teď čekáme jestli pan ministr vymyslí nějaké řešení, protože tato situace je pro Hlubokou a turistický ruch špatná. Pan kastelán chce ještě uzavírat Horní zahradu. Počkáme na rozhodnutí ministra,“ uvedl starosta Hluboké Tomáš Jirsa.

Podle něj bojuje za uzavření Horní zahrady vrchní zahradnice i kastelán zámku. „Na uzavření už apeloval pan kastelán, který tvrdil, že to tak jednoznačně preferuje vrchní zahradnice. Je to na pořadu dne. Jestli nevyhrajeme Dolní zahradu, tak začnou uzavírat i Horní zahradu," dodal Jirsa s tím, že vrchní zahradnice si za rozhodnutím stojí. 

Tvrzení starosty ale vyvrací kastelán zámku Martin Slaba. „Nikdo nic takového neplánuje. Pan Jirsa tady ty kytky nesází a je mu to jedno. My se tady o ně staráme a máme k nim vztah. Pouze jsme řekli, že by bylo pro zahradu citlivější uzavření, ale v tuhle chvíli ji nikdo nezavírá a ani neplánuje. Kdybych se každý den o zahradu staral, chtěl bych to taky. Podle nás pan Jirsa šíří poplašné zprávy,“ řekl.

Jestli se Horní zahrada nakonec uzavře, je zatím ve hvězdách. Zámek Hluboká nad Vltavou je třetí nejnavštěvovanější památkou v České republice. Loni si ho přijelo prohlédnout 288 tisíc turistů.

Foto Jana Kroneislová

Štítky zahrada, zámek, Hlouboká nad Vltavou, Zámek Hluboká, Tomáš Jirsa, purkrabí, Ivana Stráská, Česko

Zahrada u zámku v Hluboké bude otevřena déle. O uzavření Horní zahrady se hodně spekuluje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.