Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VIDEO: Potápěči hledají na dně Lipna tunové torzo sochy ze zatopené vesnice

Torzo sochy sv. Jana Nepomuckého z 18. století hledají od včerejšího dne v bahně na dně lipenské vodní nádrže potápěči vodní záchranné služby. Jedná se o první fázi unikátní příhraniční operace, na které se podílí čeští a rakouští záchranáři. Jejím cílem by mělo být vyzvednutí sochy na břeh Lipna.

Socha má být vzdálená zhruba 300 metrů od břehu, na kterém stojí záchranářská základna v Dolní Vltavici. Po druhé světové válce se na soše vyřádili vandalové a v roce 1958 ji zaplavila přehrada společně s téměř celou obcí.

„Pro nás potápěče se jedná o hodně složité podmínky. Na dně Lipna je bahno, sutiny a velmi slabá viditelnost. Pátráme centimetr po centimetru a pokusíme se sochu najít,“ vysvětlil při pondělním ponoru potápěčů v Dolní Vltavici Milan Bukáček, šéf vodních záchranářů Českého červeného kříže Český Krumlov.

Tato akce je určená pro zkušené potápěče s tou nejmodernější technikou. Viditelnost pod hladinou je maximálně dva metry a na dně čeká potápěče velmi silná vrstva bahna. Socha není vidět na sonaru a potápěč ji musí nahmatat rukou. „Prováděli jsme monitorig sektoru. Použili jsme plovoucí čerpadlo a za pomoci hadice, proudnice a tlakové vody jsme se snažili odstranit bahno, odklidit sediment a odkrýt dno. Teď musíme pár dní počkat a uvidíme,“ doplnil ho potápěč Jiří Urban, který včera strávil na dně lipenského jezera zhruba dvě hodiny.

Lipenští vodní záchranáři mají s podobnými akcemi na Lipně bohaté zkušenosti, už se jim povedlo při nich vyzvednout na povrch několikatunový podstavec na kříž, kamenné sloupy a různé kvádry. „Na břehu Lipna je z těchto artefaktů vytvořená jakási pieta, místo rozjímání a odpočinku,“ uvedl Jiří Mánek, předseda Turistického spolku Lipenska, který se stará o rozvoj turistického ruchu na území od Stožce po Rožmberk.

Tisková zpráva | Foto Redakce, archiv Turistický spolek Lipenska

Štítky Lipno, záchranáři, socha, potápěč, Vodní nádrž Lipno, Jan Nepomucký, druhá světová válka, Dolní Vltavice, Jiří Urban, Jiří Mánek, Český Krumlov

VIDEO: Potápěči hledají na dně Lipna tunové torzo sochy ze zatopené vesnice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.