Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Po stezkách na Šumavě často jezdí nevyhovující elektrokoloběžky, lidé se na nich neumí chovat

Návštěvníci šumavského národního parku se v posledních letech stále častěji pohybují po turistických stezkách na elektrokoloběžkách, které jsou zde zakázány. Jde o elektrokoloběžky s přídavným motorem, na nichž se lidé nemusejí odrážet. Stroje s těmito parametry patří pouze na silnici. Podle šumavského národního parku počet turistů na elektrokoloběžkách na stezkách roste a hrozí střety s pěšími nebo cyklisty.

„Jedná se především o nejfrekventovanější trasy, jako jsou Modrava - Březník, Modrava - Javoří Pila, Kvilda - Bučina a Kvilda - Prameny Vltavy. Pohyb turistů je tam skutečně vysoký a bohužel řada elektrokoloběžek tudy projíždí dost bezohledně,“ uvedl mluvčí parku Jan Dvořák. Dodal, že park kvůli tomu požádal o větší pomoc ze strany policie a informoval o problému i zástupce obcí.

Podle Dvořáka navíc může strážce NP Šumava uložit na místě turistovi na nevyhovující koloběžce pokutu až 10 tisíc korun. „Lidé většinou na elektrokoloběžkách jezdí bez přilby a neuvědomují si, že i tímto porušují předpisy. Jedná se o malý motocykl, a proto by k tomu uživatelé měli tak přistupovat,“ řekl mluvčí.

Podle zástupců parku jezdci porušují pravidla i v jiných ohledech. „Velmi často na nich vidíme děti. Jsou běžné situace, kdy na takovém vozidle jedou i tři osoby najednou,“ uvedl vedoucí Informační a strážní služby Správy NP Šumava Adam Diviš.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, rezervace, turistika, doprava, Šumava, Národní park Šumava, Jan Dvořák, Modrava, Kvilda, Březník, Pramen Vltavy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po stezkách na Šumavě často jezdí nevyhovující elektrokoloběžky, lidé se na nich neumí chovat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.