Letošní květen je nejchladnější od roku 2000. Studené počasí se výrazně podepsalo na tržbách restaurací, které provozují zahrádky. Oproti minulému roku mělo 45 procent sledovaných provozoven nižší tržby. Medián tržeb sledovaných podniků meziročně klesl o 25 procent. Zahrádku má celkově asi 40 procent provozoven, dopad na restaurace je proto podstatný, zjistila společnost Storyous.
Letošní jaro je chladnější než loňské. Zatímco v roce 2018 dosáhla průměrná teplota za duben skoro 13 stupňů, letošní nepřesáhla 9,4 stupně. Začátek května byl přitom ještě chladnější, podle Českého hydrometeorologického ústavu se jedná o nejstudenější nástup máje od začátku století. „To je špatná zpráva pro restaurace, které své hosty lákají na posezení na zahrádkách. V tak chladném počasí přichází o významnou část klientely. Podle našich odhadů, které vychází z porovnání příjmů restaurací, sledovaným podnikům klesly tržby v průměru o 24,9 procent,“ říká Igor Třeslín, šéf společnosti Storyous, která restauracím nabízí komplexní restaurační systémy.
V Česku je více než 7 tisíc restaurací se zahrádkou. Venkovní posezení nabízí asi 40 procent podniků. Jen v Praze je přibližně 1 400 zahrádek. Studenější začátek jara tak má dopad na podstatnou část českých provozů. „Provoz zahrádek přímo závisí na pěkném a teplém počasí. Venkovní posezení si lidé spojují jak s příjemným zakončením rodinného výletu, tak s posezením s kamarády na pivu. Důležitost zahrádek ještě vzrostla s přijetím protikuřáckého zákona. Jsou v podstatě jedinou volnou pro kuřáky, kteří nechtějí neustále odbíhat od stolu, aby si venku mohli zapálit,“ vysvětluje Třeslín.