Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Do Vltavy v Krumlově tekly odpadní vody. Videem se zabývala Česká inspekce životního prostředí

Facebook tento týden obletělo video z Českého Krumlova. Přímo v centru jednoho z turisticky nejnavštěvovanějších měst v České republice někdo vypouští do Vltavy odpadní vody. Podle některých mohl vypouštění způsobit velký déšť. Podle České životní inspekce ale může jít i o úmyslné vypouštění odpadu.

„Uprostřed města bylo vypouštěno ohromné množství fekálií včetně toaletního papíru, ubrousků a jiných věcí ze záchodů, přímo mezi vodáky do řeky! Je to neuvěřitelná ostuda a v dnešní době nepochopitelná věc. Stáli jsme u toho několik minut a stále to neustávalo. Pro smrad se tam ani nedalo vydržet a tak jsme zhnuseni odešli a litovali vodáků (včetně dětí), kteří se pod jezem nedobrovolně s tímto hnusem koupali," zlobil se autor videa. 

Podle jednoho z diskutujících mohl být na vině déšť. „Pokud byl velký déšť, půjde to asi z odlehčovací komory. Ta se musí odlehčit, protože jinak by to šlo na ulici a ve výsledku by to stejně skončilo v řece. Odlehčovací komory jsou schváleny odborem životního prostředí, a jinak to vyřešit nejde," napsal pod příspěvek.

To potvrdilo i město Český Krumlov. „V důsledku přívalového deště došlo k zahlcení splaškové kanalizace a k tzv. odlehčení kanalizace. Jedná se o stav, kdy je kanalizace naplněná v důsledku dešťové vody, která je po trase kanalizace zaústěná do splaškové kanalizace. Aby nedošlo k zahlcení kanalizace, je v kanalizační šachtě vybudované odlehčení, které je zaústěno do řeky Vltavy. K tomuto jevu dochází pouze v případě, kdy do splaškové kanalizace natéká velké množství dešťové vody (tzv. balastní voda), jedná se o mimořádnou situaci a děje se tak zejména při přívalových srážkách nebo dlouhotrvajícím dešti. Při běžné situaci k odlehčení nedochází,“ uvedlo na Facebooku.

Video jsme ukázali vedoucímu Oddělení ochrany vod z České inspekce životního prostředí. „Podle videa, které přesně neoznačuje místo, to vypadá na vypouštění odpadních vod z nějakého pensionu na levém břehu Vltavy níže pod mostem, přes který se jezdí od centra k soudu nebo ke katastrálnímu úřadu,“ uvedl bezprostředně po shlédnutí František Coufal

Na místo se vydal, a jak se podařilo zjistit, šlo o krumlovskou část Plešivec. Pokud by šel odpad z odlehčovacího potrubí, měl by podle Coufala proud jiný charakter. „Na videu to vypadá spíše jako čerpané odpadní vody. Do drenáží zde mohou být svedené dešťové vody, tohle spíš vypadá, že si někdo z výše položených terasovitých baráků „ulevil“,“ popsal.

Společně s Čevakem Coufal úsek zkontroloval a podle něj je teď vše čisté. Upozornil ale, že pokud by někdo něco podobného zachytil, měl by to ihned hlásit provozovateli kanalizace. Celou situaci prý budou i nadále sledovat. Uvedl také, že pokud by se situace opakovala, dá se zjistit, odkud odpad odchází.

Štítky Český Krumlov, Česká inspekce životního prostředí, kontrola, odpad, Vltava, odpadní voda, kanalizace, Facebook, Česko, František Coufal, Katastrální úřad

Do Vltavy v Krumlově tekly odpadní vody. Videem se zabývala Česká inspekce životního prostředí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.