Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na několika místech republiky ráno mrzlo. Na Kvildě byly dva stupně pod nulou

Na několika místech v republice dnes ráno mrzlo. Nejchladněji bylo na Jizerce v Jizerských horách, kde minimální teplota klesla na minus 2,3 stupně Celsia. Pod nulu klesla rtuť teploměru také na Šumavě a v Krušných horách. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu na facebooku. Ještě v pondělí přitom v Česku padaly teplotní rekordy a noc na úterý byla v Praze tropická.

„Dnešní ráno bylo po delší době osvěžující s průměrnou minimální teplotou kolem deseti stupňů Celsia. Dokonce byla i místa, kde mrzlo,“ uvedli meteorologové na facebooku. Mrazivé ráno zaznamenali v Jizerských horách, na Šumavě a v Krušných horách. Rtuť teploměru se na Kvildě zastavila na mínus dvou stupních.

Česká republika přitom v posledních týdnech zažívala spíše horko a tropické noci. Červen byl s průměrnou teplotou 20,7 stupně Celsia nejteplejší od roku 1961, odkdy jsou měsíční průměry v Česku sledovány. Patřil zároveň mezi pět nejteplejších měsíců od roku 1961. Dosud nejteplejší červen meteorologové zaznamenali v roce 2003, kdy průměrná teplota byla o 1,3 stupně nižší než letos v červnu.

Teplotní rekordy v Česku padaly ještě v pondělí. Nejtepleji bylo v Kuchařovicích na Znojemsku, kde se teplota vyšplhala na 38,4 stupně Celsia. V pondělí odpoledne se přes Česko přehnaly bouřky a začalo se pozvolna ochlazovat. V noci na úterý ještě většina pražských stanic zaznamenala tropickou noc a ráno teplota klesla pár desetin pod 20 stupňů. Výjimkou bylo Klementinum s ranním minimem 20,5 stupně. Do konce pracovního týdne meteorologové očekávají v Česku slunečné počasí s letními teplotami a jen minimem srážek. 

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky počasí, mráz, léto, rekord, Česko, Jizerské hory, stupeň Celsia, Kvilda, Facebook, Krušné hory, Šumava, Český hydrometeorologický ústav, Praha

Na několika místech republiky ráno mrzlo. Na Kvildě byly dva stupně pod nulou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.