Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Téměř dvě třetiny nových jihočeských bytů jsou v rodinných domech

Za první pololetí roku 2019 začali stavbaři stavět 1128 bytů, meziročně o 173 víc. Za letošní leden až červen dokončili 1009 bytů, ve srovnání se stejným obdobím loňského roku téměř o třetinu více. Z dokončených bylo téměř 61 procent bytů v rodinných domech. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad.

Zahájená výstavba 1128 bytů představuje 5,9 procenta všech bytů, které se v prvním letošním pololetí začaly v ČR stavět. Meziroční nárůst o 18,1 procenta byl o 2,7 procenta vyšší než celostátní průměr. V Česku dělníci za letošní první pololetí rozestavěli domy s 19 102 byty.

Téměř 40 procent bytů se letos na jihu Čech začalo stavět v okrese České Budějovice, nejméně, necelých šest procent, na Strakonicku. Téměř ve všech jihočeských okresech připadalo více než 65 procent ze zahájené výstavby na rodinné domy. Byty v bytových domech se začaly stavět letos jen ve třech okresech, téměř tři čtvrtiny z nich na Českobudějovicku.

Za první pololetí dokončili stavbaři v kraji 1009 bytů, tedy 6,1 procenta všech dokončených bytů v ČR. Byty v rodinných domech tvořily na jihu ze všech dokončených 60,9 procenta. Meziroční třetinový nárůst v kraji podle statistiků kladně ovlivnilo dokončení 545 bytů v okrese České Budějovice, což bylo 54 procent všech dokončených bytů v kraji.

Nejvíce dokončených bytů (132), meziročně o 70 více, přibylo v okrese Jindřichův Hradec. „Jako v jediném okrese Jihočeského kraje zde bylo zkolaudováno 22 bytů v domovech pro seniory,“ uvedli statistici. Nejvíce dokončených bytů meziročně ubylo na Strakonicku, o 37 procent, hotových jich zde bylo za první pololetí šestačtyřicet.

Jen ve čtyřech jihočeských okresech dostavěli stavbaři byty v bytových domech. Téměř 83 procent ze všech bylo v okrese České Budějovice.

V Česku se letos v první polovině roku počet dokončených bytů meziročně zvýšil o 10,4 procenta na 16 444 bytů.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky byty, Jihočeský kraj, rodinný dům, Česko, Český statistický úřad, České Budějovice, okres Strakonice, okres České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Téměř dvě třetiny nových jihočeských bytů jsou v rodinných domech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.