Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na vimperském zámku odkryli výjimečný malovaný záklopový strop ze 17. století

Jedna z nejočekávanějších chvil současné obnovy Horního zámku přišla na řadu v pondělí. Po zhruba 160 letech restaurátoři odkryli malovaný záklopový strop v jedné z místností renesančního apartmánu. Zatímco od znovuobjevení stropu v roce 1997 jsme mohli vidět pouze malý kousek stropu odkrytý v sondě, nyní můžeme znovu obdivovat strop v plném rozsahu, se všemi dochovanými detaily.

I přes poškození stropu mohutným požárem Horního zámku v roce 1857, je většina motivů stále rozeznatelná. Na stropě tak znovu můžeme obdivovat rostlinné motivy, zvířata, postavy, města i hrady. „Na stropě teď znovu objevujeme kouzelné motivy, například lasičku, jednorožce, hořící město, myslivce nebo volavku. Po odkrytí stropu bude nyní následovat jeho ochránění textilií během restaurování výmaleb na stěnách a příští rok samozřejmě čistění a restaurování stropu samotného,“ vysvětluje kastelán zámku Vojtěch Brož.

Strop nechali na počátku 17. století vybudovat tehdejší majitelé zámku, Novohradští z Kolovrat. Spolu s dochovanou renesanční výmalbou měl zdobit obytné místnosti severovýchodního křídla Horního zámku. Naposledy ho tak vcelku spatřili zřejmě zaměstnanci Schwarzenbergů, když strop opravovali po již zmiňovaném požáru Horního zámku v roce 1857. Restaurování stropu je součástí probíhajícího projektu obnovy Horního zámku, na který zámek získal více než 110 milionů korun, z nichž 85 procent je pokryto EU.

Zatím strop dělá radost především restaurátorům a zaměstnancům zámku, návštěvníci si jej budou moci přijít prohlédnout na nově otevřené prohlídkové trase od roku 2021.

Tisková zpráva

Štítky zámek, Vimperk, rekonstrukce, Evropská unie, Schwarzenbergové, restaurátor, restaurování

Na vimperském zámku odkryli výjimečný malovaný záklopový strop ze 17. století  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.