Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

FOTO: Na VŠTE se vrátila Noc vědců. Tisklo se na 3D tiskárně, dělaly se pokusy i osobnostní testy

Vědecké pokusy, osobnostní testy nebo znalost cen. To všechno si mohli vychutnat ti, kteří vyrazili v pátek večer na Noc vědců na VŠTE. Zábavu si našli děti i dospělí, a skvělým bonusem byly dárky a občerstvení.

Program byl připraven hned v několika budovách. Díky plánku, který dostal každý návštěvník u vstupu, se mohli lidé v areálu vysoké školy dobře orientovat. 

My jsme jako první zamířili do budovy A, kde jsme si mohli vyzkoušet virtuální realitu, osobnostní test nebo Vídeňský testový systém. Největší úspěch měla samozřejmě virtuální realita, na kterou se stála fronta. Nejedno dítě ale odcházelo s úsměvem od ucha k uchu, když si mohlo vyzkoušet střílet na terč nebo létat letadlem.

3D tiskárna a chemické pokusy

V další budově byla připravená například ukázka 3D tiskárny, robotů nebo termokamery. Výtvory z 3D tiskárny se těšily zvlášť velkému úspěchu. Někteří návštěvníci ani nevěřili, co všechno 3D tiskárna dokáže. „Hrozně se mi líbilo, co kluci tiskli na 3D tiskárně. Měli tam spoustu postaviček, které jsem znala z pohádek. Dokonce i mého oblíbeného skřítka Dobbyho,“ měla radost malá Ella.

Někteří návštěvníci zkoušeli, zda jim studenti, kteří 3D tisk představovali, některou z postaviček prodají nebo vytisknou. „No, určitě by to šlo, ale bylo by to hrozně drahé. Jen nakreslit samotný návrh mi kolikrát zabere desítky hodin,“ vysvětluje student VŠTE Tomáš Kůs.

Noc vědců na VŠTE

Pátek, 27. září 2019, 22:51

Noc vědců na VŠTE
Noc vědců na VŠTE

Naše další kroky vedly do světa chemických pokusů. Tady si mohli návštěvníci zkusit předat neviditelnou zprávu, spatřit na vlastní oči zlatý déšť nebo vyzkoušet pokus nazvaný „Modrý cukrový chameleon“.V podstatě šlo o to, zjistit pomocí glukózy a barevného indikátoru, zda je v roztoku přítomen kyslík.

Zajímavou částí, hlavně pro dospělé, mohla být Věděcká zóna Znalectví a oceňování. Víte, kolik přesně stojí věci, které domu běžně nakupujeme? Na kolik vyjde džus nebo mléko? A kolik stojí průměrná televize? Právě odhadováním cen se zabývala další z budov. 

Ti, kteří byli na konci programu unavení, mohli využít občerstvení v hlavní budově. Ačkoliv program byl atraktivní hlavně pro mladě nadějné vědce, na své si jistě přišli i dospělí.

Foto Matěj Večeřa

Štítky Noc vědců, věda, VŠTE, program, Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích

FOTO: Na VŠTE se vrátila Noc vědců. Tisklo se na 3D tiskárně, dělaly se pokusy i osobnostní testy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.