Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vědci mění skladbu ryb v táborském Jordánu, přibude dravců

Vědecký tým z biologického centra Akademie věd mění skladbu ryb v táborské nádrži Jordán. Vyřazuje nevhodné druhy, jako jsou cejn, plotice a ouklej. Cílem projektu je, posílit výskyt dravců. Nevhodná skladba ryb a také vyšší množství fosforu podle vědců v současnosti negativně ovlivňuje kvalitu vody v Jordánu. Proto nádrž nemohou ve větší míře využívat lidé pro koupání. Hydrobiologové tak v těchto dnech vyřazují ryby, které požírají zooplankton.

Pokud je v nádrži větší poměr ryb, které se živí zooplanktonem, zvyšuje se výskyt řas. „Jakmile v tom systému něco ovlivníte, má to důsledky pro ostatní složky. Když se to dělá správným směrem, můžeme docílit kýženého efektu. A tím je zvýšení průhlednosti vody,“ řekl vedoucí oddělení ekologie ryb a zooplanktonu z biologického centra Jiří Peterka.

Vědecký tým proto několik dní postupně loví ryby z Jordánu a jejich stav reguluje. Nevhodné druhy rybáři převážejí do jiných revírů. Pokud jsou ryby mrtvé, berou si je zoologické zahrady na krmení. Naopak dravce vědci do Jordánu vrací. „A s nimi také kapry, protože ti jsou nejatraktivnější pro rybáře,“ uvedl Peterka.

Vyšší kvalitu vody zajistí podle něj ještě jeden prvek. Jedná se o srážecí stanici, která by zachytávala na přítoku do nádrže nežádoucí látky. Nejčastěji se jedná o fosfor, který se do řek dostává se splašky z obcí nebo zemědělství. „V průměru je v Jordánu 20 až 40 mikrogramů fosforu na litr, a maxima jsou dokonce 80 mikrogramů. Pro rekreační využití je ale ideální hodnota pod 20 mikrogramů na litr. Pak nebudou problémy s kvalitou vody,“ uvedl Peterka. Dodal, že snížení fosforu je zásadní aspekt. „V momentě, kdy sem nadále bude přitékat stále vysoké množství živin, tak byť tu nějakým způsobem zredukujeme rybí obsádku, ten efekt bude krátkodobý,“ řekl.

Autoři | Foto Wikimedia Commons

Štítky věda, příroda, ryby, Tábor, skladba, Jordán, nádrž, fosfor, Jiří Peterka, Biologické centrum AV ČR, koupání

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vědci mění skladbu ryb v táborském Jordánu, přibude dravců  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.