Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Alšova jihočeská galerie má nový depozitář za 28 milionů korun

Alšova jihočeská galerie v Českých Budějovicích včera slavnostně otevřela opravený objekt Sparta, v němž bude mít hlavní depozitář. Práce trvaly více než rok, 85 procent nákladů, jež přesáhly 28 milionů korun, pokryla evropská dotace z IROP. Bude zde i restaurátorská dílna zaměřená na papír, badatelny a ateliér pro rodiny s dětmi, který AJG otevře v září 2020. Novinářům to včera řekl ředitel AJG Aleš Seifert.

Dvoupatrová budova z druhé poloviny 20. století sloužila původně jako restaurace, v poslední době jako učňovské středisko. Dům byl již v téměř havarijním stavu. Do depozitáře se teď vejde až 18 tisíc předmětů.

„Stav budovy je naprosto fantastický a dává místo pro adekvátní práci se sbírkovými předměty. Bude mít velký dopad i na volnočasové aktivity českobudějovických občanů,“ řekl Seifert, který  dodal, že sem galerie uloží všechny grafiky, kresby, dva tisíce maleb a tisíc plastik.

AJG teď skladuje sbírkové předměty v nevyhovujících prostorách především v Hluboké nad Vltavou. Sbírky stále rozšiřuje, na akvizice dala loni 2,2 milionu korun, kapacita depozitářů už nestačí. „Sbírkové předměty jsou zde nahuštěny,“ uvedl asistent produkce AJG Ondřej Bezouška. V dosavadních depozitářích se podle něj s předměty špatně manipuluje.

Ve Spartě bude i lektorské centrum, fungovat začne od září 2020. Přestěhuje se sem Ateliér Alšovka z Otakarovy ulice, programy zde rozšíří. Vznikne i multifunkční sál, zejména pro odborníky. „Máme zde luxusní prostředí pro tvorbu keramických, malířských, grafických dílen. Umístění je fantastické, skvělá dopravní obslužnost, ateliér bude fungovat až do osmi do večera, věkově od nejmenších až po seniory,“ řekl Seifert.

AJG přestavuje i další dva prostory. Wortnerův dům v Českých Budějovicích, kde pořádá výstavy, otevře na jaře 2020, náklady budou 25 až 30 milionů korun. V Bechyni předělá za 32 milionů korun bývalý dům služeb na muzeum keramiky. Otevřít ho chce, jak dnes řekl Seifert, v září 2021.

Autoři | Foto Redakce

Štítky výtvarné, stavby, České Budějovice, Alšova jihočeská galerie v Hluboké nad Vltavou, dům, dílna, ateliér

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Alšova jihočeská galerie má nový depozitář za 28 milionů korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.