Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Na Teplé Vltavě platil rekordních 77 dní zákaz splouvání

Kvůli nízké hladině řeky bylo letos zakázáno splouvání Teplé Vltavy 77 dní. Je to dosud největší omezení. Letos řeku splulo přibližně 2 100 lodí, což je téměř o 25 procent méně než loni. Kvůli nízké hladině řeky letos platil zákaz na Teplé Vltavě, která vede šumavským národním parkem, celé září.

„Letošní sezona je srovnatelná s rokem 2015, což byl extrémně suchý rok,“ řekl mluvčí NP Šumava Jan Dvořák. Například loni platil zákaz splouvání 25 dnů a řeku tehdy zdolalo 2 858 lodí.

Na 16 kilometrů dlouhý úsek Teplé Vltavy mezi Soumarským Mostem a Pěknou podléhající přísnějšímu režimu ochrany smí vodáci od 1. května do 31. října. Zákaz splouvání platí ve chvíli, kdy výška hladiny u Soumarského Mostu klesne pod 50 centimetrů. Lidé smí na řeku pouze na kánoi nebo kajaku. „Pramice nebo rafty jsou zakázány, protože by mohly poškodit dno řeky,“ uvedl Dvořák.

V minulosti Teplou Vltavu splouvali vodáci bez jakéhokoliv omezení. Regulaci zavedl až návštěvní řád šumavského národního parku kvůli tomu, že nadměrný provoz lodí může mimo jiné ovlivnit populaci perlorodky, která se údajně v tomto úseku na dně řeky vyskytuje. „Před zavedením tohoto systému za rok Teplou Vltavu splulo třeba i 12 tisíc lodí za sezonu. Omezení počtu svědčí biotopu, který se v řece v posledních letech skutečně obnovuje,“ uvedl Dvořák.

Náklady na provoz na Teplé Vltavě park vyčíslil přibližně na 1,3 milionu korun za sezonu. Největší část z toho stojí strážci a provoz informačního stanoviště Soumarský Most. Turisté hradí poplatek za loď přes rezervační systém 500 korun. „Ekonomiku ještě nemáme uzavřenou, ale předpokládáme, že budeme ve splouvání letos vzhledem k suchému počasí v mírné ztrátě,“ řekl Dvořák.

Autoři | Foto By Studentík, from Wikimedia Commons

Štítky počasí, turistika, příroda, lodní, Šumava, Teplá Vltava, Jan Dvořák, Národní park Šumava, Soumarský most

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Teplé Vltavě platil rekordních 77 dní zákaz splouvání  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.