Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Budějcká nemocnice zahájila nejrozsáhlejší stavební investicí v historii, první etapa bude trvat 900 dní

Nemocnice v Budějcích dnes slavnostně zahájila přístavbu a přestavbu pavilonu CH. První etapa bude trvat přibližně 900 dní. Jde o nejrozsáhlejší stavební investicí v historii nemocnice. Součástí této stavby je vybudování 12 operačních sálů v rámci komplexu nově vznikajících centrálních operačních sálů. Stavba bude také zahrnovat centrální dospávací pokoj s kapacitou 22 lůžek. Čtyři z nich budou v samostatných izolačních boxech.

„Stavební práce se budou týkat přestavby stávajícího chirurgického pavilonu. Vznikne zde velká přístavba a vyroste dalších šest podlaží, ve kterých se budou nacházet lůžkové stanice a oddělení centrální sterilizace. Náklady na stavební práce dosáhnou na 988 milionů korun bez DPH. Nemocnice je z většiny bude hradit z vlastních zdrojů za investiční podpory Jihočeského kraje, který je zřizovatelem nemocnice,“ řekl předseda představenstva budějcké nemocnice  Michal Šnorek.

V první etapě stavby bude vybudováno 12 operačních sálu v rámci komplexu nově vznikajících centrálních operačních sálů. Další částí stavby bude šestnáctilůžková multioborová jednotka intenzivní péče, 4 standardní lůžkové stanice s celkovou kapacitou 126 lůžek (2 stanice po 30 lůžkách a 2 stanice po 33 lůžkách). Vybudováno bude také rozsáhlé technické zázemí.

„Přístavba a přestavba pavilonu CH je dalším milníkem nemocnice, který povede ke zvýšení poskytované péče a navýšení komfortu pro pacienty. Je součástí uceleného projektu přestavby nemocnice, jehož cílem je přesun veškerých provozů z dolního areálu nemocnice do areálu horního,“ uvedla hejtmanka Jihočeské kraje Ivana Stráská.

„Během druhé etapy, která naváže na první fázi stavby, vznikne například dalších šest operačních sálů, druhá 16 lůžková multioborová JIP, 3 standardní lůžkové stanice s celkem 96 lůžky, druhý centrální pooperační dospávací pokoj se 13 lůžky a veškeré ambulantní provozy Očního oddělení, ORL, Ortopedie a Plastické chirurgie, které jsou v současnosti v dolním areálu nemocnice. Provedena bude i rozsáhlá přestavba urgentního traumatologického příjmu spočívající ve zvětšení prostor ambulancí a také v rozšíření pracovišť Radiologického oddělení,“ popsala tisková mluvčí nemocnice Iva Nováková.

Práce začnou příští pondělí a budou trvat zhruba dva a půl roku. Stavba se bude provádět za plného provozu. Jednotlivé stanice budou v různých etapách stavby přestěhovány do náhradních prostor. „O přesunu budeme pacienty vždy informovat. Vzhledem k rozsahu této akce to přinese určité snížení komfortu pro pacienty. Například zvýšení hlukové zátěže. Pacienty proto prosíme o toleranci, protože tyto práce směřují k tomu, aby zde dostávali kvalitnější péči v lepším prostředí,“ dodal Šnorek

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky nemocnice, investice, stavba, České Budějovice, operační sál, rekonstrukce, Jihočeský kraj, Ivana Stráská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějcká nemocnice zahájila nejrozsáhlejší stavební investicí v historii, první etapa bude trvat 900 dní  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.