Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ženy na jihu Čech spáchaly 14 procent trestných činů, nejvíc v České republice

Ženy v jižních Čechách spáchaly loni 13,9 procenta všech 8 861 trestných činů, což je mezi kraji nejvyšší podíl v České republice. Republikový průměr je 8,3 procenta. U jihočeských žen to byla v roce 2018 nejčastěji hospodářská kriminalita, téměř 40 procent všech jejich trestných činů. Vyplývá to z publikace Ženy a muži v Jihočeském kraji 2018, kterou dnes novinářům představil Český statistický úřad v Českých Budějovicích.

Kriminalita v kraji se jinak podle statistiků snižuje. „Podíl žen na trestné činnosti v Jihočeském kraji je nejvyšší v celé republice. Je to číslo, které přesahuje i Ústecký a Moravskoslezský kraj, kde bývá kriminalita tradičně nejvyšší. To bylo pro nás poměrně překvapující zjištění,“ řekla Irena Votrubová z ČSÚ.

Ženy se více angažují v komunální politice

Ženy převažují ve školství, které je podle statistiků feminizované. V jihočeských mateřských školách připadalo loni na jednoho učitele 228 učitelek, v základních školách pak pět učitelek. Na středních školách se podíl mužů v učitelském sboru blíží jedné čtvrtině.

Mezi jihočeskými studenty vysokých škol převládaly loni ženy, tvořily 57 procent vysokoškoláků. Na jihu Čech bylo v roce 2018 téměř 4 tisíce absolventů vysokých škol, podíl žen byl 61 procent, uvedla Petra Dolejšová z ČSÚ.

Zatímco úspěšnost ženských kandidátek při volbách do krajského zastupitelstva v roce 2016 byla 3,1 procenta, výrazněji se angažují v komunální politice. Z voleb do obecních zastupitelstev v říjnu 2018 vzešlo 5 549 zastupitelů, přičemž 1 395 mandátů připadlo ženám. „Podíl žen na kandidátech činil 25,1 procenta a byl od roku 2006 nejvyšší, když po celou dobu mírně stoupal,“ uvedl ČSÚ.

V Jihočeském kraji žilo ke konci loňského roku 642 133 lidí, z toho 50,6 procenta žen. Za posledních deset let se počet obyvatel zvýšil téměř o 4 500. Loni přibylo 500 dětí, ubylo ale 37 tisíc lidí v produktivním věku. Počet obyvatel kraje od roku 2002 stále roste. Migrační přírůstek byl loni nejvyšší od roku 2008, z 65 procent šlo o muže.

Autoři | Foto

Štítky společnost, kriminalita, školy, ženy, ČSÚ, Jihočeský kraj, Česko, trestný čin, Český statistický úřad, České Budějovice, Ústecký kraj, Moravskoslezský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ženy na jihu Čech spáchaly 14 procent trestných činů, nejvíc v České republice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.