Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zklidni hormon, život ti nezachrání. Adrenalin za řídítka nepatří

Od ledna do října letošního roku zemřelo při dopravních nehodách 34 cyklistů, 26 z nich havárii zavinilo. Oproti loňsku počet výrazně stoupl, tehdy jich za stejné období vlastní vinou zahynulo o 10 méně. Policejní statistiky dále ukazují, že nejčastější příčinou nehod cyklistů je nepřiměřená rychlost. Přestože si někteří z nich chtějí rychlou jízdu užít, odborníci se shodují, že adrenalin, který se v těle uvolňuje ve velkém množství hlavně při sportu nebo nebezpečí, na silnice a k běžné jízdě na kole nepatří.

„Adrenalin se neslučuje se základními právními podmínkami provozu na pozemních komunikacích, kdy se všichni účastníci silničního provozu musí chovat ohleduplně, ukázněně a řídit se podle pravidel na pozemních komunikacích,“ zdůrazňuje Jan Frieser z odboru služby dopravní policie. S jeho slovy, avšak z lékařského pohledu, souhlasí také generální ředitel a předseda představenstva Krajské nemocnice Liberec Richard Lukáš. „Adrenalinovým sportům se také říká extrémní sporty. Nemyslím si, že by měla být běžná cyklistika za takový sport považována a určitě by neměla být takto provozována.“ Připouští však, že adrenalinovým sportem se cyklistika stává při jízdě na frekventované silnici. „Ještě k tomu přidejme sníženou viditelnost a bicykl beze světla, bez odrazek, cyklistu bez přilby, tedy celkově bez rozumu, a máme o adrenalin bohatě postaráno,“ dodává generální ředitel liberecké nemocnice.

Cyklistika je v České republice jedním z nejvíce provozovaných sportů

Rekreační cyklistika jako součást životního stylu má v lidském těle produkovat především hormony dobré nálady, jako je endorfin, serotonin a dopamin. „Motivací má být kondice, poznávání, relaxace, a to všechno za podmínek maximální opatrnosti a racionálnosti. Když to shrnu, má nám přinášet mnohem více radosti než napětí, mnohem více pohody než rizika a má vést k utužení zdraví, a ne k hazardování s ním,“ dodává Richard Lukáš.

Adrenalinová cyklistika je naopak obvyklá ve volném terénu. Stezky pro náročnou jízdu, tzv. singltreky, jsou speciálně přizpůsobené horským, trekingovým a dalším typům kol pro těžký terén včetně jízdy na sněhu. Určené jsou pouze pro cyklisty, a tak není možné se na nich střetnout s ostatními účastníky provozu.

Řada cyklistů nehody nehlásí

Od počátku roku do konce října šetřila policie 2453 nehod způsobených cyklistou. Podle statistiky je to o 122 méně než za shodné období v předchozím roce. Přesná čísla však policie nemá, protože velké procento cyklistů nehodu nebo úraz vůbec neoznámí. „Statistika nám také neprozradí, zda jel cyklista v adrenalinovém rauši. V konečném důsledku, jak je vidět, může být kontraproduktivní. „Zklidni hormon, život ti nezachrání", je v případě cyklistiky vcelku trefnou radou. Každý, kdo sedne na kolo, by měl mít svoje tělo pod kontrolou, a především doma nezapomenout přilbu,“ uzavírá Stanislava Jakešová, dopravní expert Týmu silniční bezpečnosti.

Hlavním cílem projektu Na kole jen s přilbou je snížení nehodovosti a zejména následků dopravních nehod cyklistů v ČR zapříčiněným nepoužitím či nesprávným použitím bezpečnostních prvků při jízdě na kole a to prostřednictvím komunikační kampaně o dodržování bezpečnostních zásad při jízdě na kole. Důraz kampaně je kladen na použití ochranných bezpečnostních přileb. Projekt je spolufinancován z fondu zábrany škod České kanceláře pojistitelů.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva | Foto pixabay.com

Štítky Tým silniční bezpečnosti, nehoda, cyklista, cyklistika, havárie, Krajská nemocnice Liberec, Česko, Česká kancelář pojistitelů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zklidni hormon, život ti nezachrání. Adrenalin za řídítka nepatří  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.