Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

O Vánocích se teploty přes den udrží nad nulou

Počasí v nadcházejících čtyřech týdnech teplotně ani srážkově nevybočí z průměru. Tepleji bude v prvních dvou týdnech, kdy bude i více pršet či sněžit. Vyplývá to z dlouhodobého výhledu počasí, který dnes na svém webu zveřejnil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). V týdnu vánočních svátků se budou maximální denní teploty pohybovat kolem tří stupňů Celsia a minimální noční kolem minus dvou stupňů, podobné počasí vydrží i na Silvestra.

„V následujících čtyřech týdnech se očekávají teploty většinou na horní hranici běžných hodnot pro danou roční dobu, v prvních dvou týdnech i nad touto hranicí," uvedl ČHMÚ. Podle meteorologů tak v období od 9. do 22. prosince dosáhnou maximální denní teploty v průměru čtyři stupně Celsia, noční se budou pohybovat kolem nuly, v prvním týdnu lehce pod nulou.

Dlouhodobá průměrná teplota pro období od 9. prosince do 5. ledna je minus 0,8 stupně Celsia. Podle záznamů vedených od roku 1951 bylo nejchladněji v roce 1996, kdy průměr činil minus 6,2 stupně Celsia. Zatím nejvyšší průměr 2,7 stupně meteorologové zaznamenali v roce 1987.

Měsíční výhled vyjadřuje celkový charakter počasí, nepostihuje proto všechny možné výkyvy, upozorňuje ČHMÚ. Úspěšnost výhledu se podle meteorologů pohybuje u teplot kolem 75 procent, u srážek kolem 65 procent. Předpověď na třetí a čtvrtý týden se často blíží dlouhodobým klimatickým hodnotám pro daná období.

Ohodnoť článek

Autoři

Štítky počasí, meteorologové, předpověď, Vánoce, Český hydrometeorologický ústav, stupeň Celsia, silvestr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O Vánocích se teploty přes den udrží nad nulou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.