Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jihočeský kraj schválil rozpočet s rekordními příjmy a výdaji

Jihočeský kraj naplánoval na příští rok příjmy 19,1 miliardy korum a výdaje 19,9 miliardy korun. Jde o dosud nejvyšší objem peněz, s nímž bude kraj v rozpočtu pracovat. Schodek hodlá pokrýt z rezerv z minulých let. Podobu rozpočtu schválili zastupitelé. Pro se vyjádřilo 34 z 50 hlasujících.

„Dostáváme se k hranici 20 miliard korun. Držíme míru investování, v loňském roce jsme byli nejlepší ze všech krajů v poměru investic a výdajů,“ řekl novinářům náměstek jihočeské hejtmanky Jaromír Novák.

Rozpočet pro příští rok navrhuje kapitálové výdaje 4,1 miliardy korun. Je to přibližně o 200 milionů korun méně, než předpokládal rozpočet pro letošek. „Máme připravenou řadu projektů. Zajímavé částky směřují například do dopravy, byť jsme to museli rozbít do menších položek,“ uvedl Novák. Na výstavbu a opravu silnic příští rok bude přibližně miliarda korun. Na modernizaci českobudějovické nemocnice kraj přispěje zhruba 250 miliony korun.

V příjmech počítá rozpočet s největší položkou za výběr daní. Příští rok by tak měl kraj získat 6,7 miliardy korun. Jde přibližně o 300 milionů korun více, než předpokládal rozpočet na letošní rok.

Podle opozice však růst příjmů vedení kraje nevyužívá optimálně. „Na rozpočtech na všech úrovních se projevuje ekonomický růst, což samozřejmě ovlivňuje výběr daní. Jde pak o to, jak kdo s financemi nakládá. Bohužel mám pocit, že Jihočeský kraj patří mezi ty, kteří si libují ve sladkém užívání, ale nepřichází s ničím vizionářským,“ řekl opoziční zastupitel za ODS Jan Bauer.

Autoři

Štítky správa, hospodářství, rozpočet, 2020, Jihočeský kraj, Jaromír Novák, Nemocnice České Budějovice, Jan Bauer, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj schválil rozpočet s rekordními příjmy a výdaji  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.