Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Nová cyklostezka vede nad hladinou lipenské přehrady

Cyklisté mohou využívat novou stezku, která vede u Černé v Pošumaví na Českokrumlovsku nad hladinou lipenské přehrady. Jejím základem se stal kamenný násep v jezeře. Náklady na vybudování 1,2 kilometru dlouhé stezky činily přibližně 42 milionů korun.

„Cyklostezka splývá se současnou silnicí, která vede na hrázi. Nachází se v dnešním takzvaném malém lipenském jezeře, tedy na pravé straně při výjezdu z Černé v Pošumaví. Vede asi půl metru nad hladinou,“ řekla starostka Černé v Pošumaví Irena Pekárková.

Stavba začala letos v květnu a zkolaudovaná byla počátkem prosince. „Lipensko je ráj pro cyklisty, i proto na rok 2020 chystáme novou cyklomapu se 40 okruhy pro rodiny s dětmi, seniory a sportovní jezdce v celém regionu od Stožce po Rožmberk. Nová cyklostezka v Černé je jedním z nejatraktivnějších lipenských úseků. Vlastně to ani není cyklostezka, jedná se o kilometrový balkon nad jezerem s exkluzivním výhledem,“ řekl předseda Turistického spolku Lipenska Jiří Mánek.

Příští rok na novou trasu naváže cyklostezka, která povede po břehu malého lipenského jezera dovnitř obce. Trasa bude dlouhá zhruba 700 metrů, povede téměř po břehu na pozemcích Povodí Vltavy a její stavba vyjde na 13 milionů korun. Z 85 procent náklady pokryje dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury. „Stavět se začne v roce 2020, kdy trasu i dokončíme. Vše bude záležet na počasí. Součástí bude i takzvaná chytrá lavička, kde si turisté mohou odpočinout, ale také nabít telefon, její součástí je i wi-fi připojení,“ řekl Pekárková.

Autoři | Foto Pavel Pechoušek

Štítky zábava, turistika, cyklistika, Jihočeský kraj, cyklostezka, Vodní nádrž Lipno, jezero, černá, Pošumaví, okres Český Krumlov, Jiří Mánek, Povodí Vltavy (státní podnik), Státní fond dopravní infrastruktury, Stožec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová cyklostezka vede nad hladinou lipenské přehrady  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.