Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Tři králové vyjdou koledovat podvacáté. Na jihu Čech se do sbírky zapojí přes pět tisíc dobrovolníků

Prvních čtrnáct dní nového roku patří v Česku Tříkrálové sbírce. Letošního dvacátého ročníku se na jihu Čech zúčastní přes pět tisíc koledujících. Cílem sbírky je nejen vykoledovat prostředky, které pomohou lidem v náročné životní situaci, ale také šířit radost a požehnání.

Tříkrálová sbírka navazuje na starou lidovou tradici Tříkrálových koled, kdy děti chodily po chalupách a za zpěvu koled a pronesení přání pokoje celému domu dostávaly malou výslužku.

Podle Charity Česká republika bude během jubilejního dvacátého ročníku Tříkrálové sbírky koledovat po celé republice na 24 tisíc skupinek. „V českobudějovické diecézi se do měst a obcí vypraví více než 1 400 skupinek čítajících přes 5 tisíc koledujících,“ uvedla PR pracovnice Diecézní charity České Budějovice Martina Baráková.

V prvním ročníku sbírky se v českobudějovické diecézi vybral téměř milion a půl, v roce 2019 to bylo už 7 499 909 korun. Za dvacet let se na jihu Čech vykoledovalo dohromady skoro 70 milionů korun. Sbírka napomáhá rozvoji charitních služeb a jejich prostřednictvím i tisícům klientů. Takzvané záměry – tedy plány, kde vybrané peníze pomohou – se schvalují každoročně předem. Na jihu Čech je jich schváleno zhruba sto.

Z výtěžku dvacáté Tříkrálové sbírky chtějí některé charity pořídit nový vůz pro pečovatelky a ošetřovatelky, dále dárci podpoří několik azylových domů a domů pro matky s dětmi. „Finanční pomoc bude směřována také na vybavení a provoz charitních zdravotních a sociálních služeb Městské charity České Budějovice, Charita v Písku peníze použije na fungování střediska pomoci a koordinaci dobrovolníků, v Týně nad Vltavou na zajištění volnočasových aktivit pro seniory, strakonická Charita využije výnos sbírky na rekonstrukci kuchyně v Domě klidného stáří sv. Anny v Sousedovicích. Sbírka přispěje také konkrétním potřebným rodinám a pomůže zajistit intenzivní rehabilitace pro několik dětí s dětskou mozkovou obrnou," popsala Baráková.

Tříkrálový průvod v Budějcích

Koledníci v čele s Třemi králi na koních se vydají průvodem v pondělí 6. ledna od katedrály sv. Mikuláše v Budějcích kolem náměstí. V katedrále jim poté požehná biskup Vlastimil Kročil a vystoupí dětský pěvecký sbor ZŠ a ZUŠ Bezdrevská Da Capo. V souvislosti s průvodem musí řidiči počítat s úplnou uzavírkou v ulici U Černé věže, a to v úseku Hroznové ulice a náměstí Přemysla Otakara II. Uzavírka bude trvat od 15 do 15:45 hodin.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky sbírka, charita, Tři králové, jih Čech, České Budějovice, Česko, dům, Charita Česká republika, Přemysl Otakar II., Vlastimil Kročil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tři králové vyjdou koledovat podvacáté. Na jihu Čech se do sbírky zapojí přes pět tisíc dobrovolníků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.