Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Loni přibylo rodičů, kteří pobírají nižší rodičovskou delší dobu

V Česku loni přibylo rodičů, kteří si nechávají vyplácet nižší měsíční rodičovský příspěvek a pobírají ho delší dobu. Zatímco předloni v listopadu částku do šest tisíc korun pobíralo přes 67 tisíce matek a otců, loni v listopadu jich bylo přes 83 600. Od loňského srpna do listopadu se pak počet zvedl o dva tisíce.

Celková rodičovská se od ledna zvedla z 220 tisíc na 300 tisíc korun a u vícerčat z 330 tisíc na 450 tisíc korun. Na víc peněz mají nárok nejen noví žadatelé, ale i rodiče dětí do čtyř let, kteří příspěvek zrovna pobírají. O navýšení žádat už nemusí. Mohou si ale upravit výši měsíční částky. Díky jejímu snížení si loni mohli čerpání prodloužit do letošního roku, aby na přidání dosáhli.

„Zvýšený zájem o úpravu měsíční částky rodičovského příspěvku ze strany rodičů zaznamenává úřad práce už několik měsíců a žádosti vyřizuje průběžně," uvedla mluvčí úřadu práce Kateřina Beránková. Podle ní podle potřeby případně vypomáhají v příjímání žádostí o změnu měsíční dávky pracovníci z agendy zaměstnanosti či z jiných poboček úřadu práce.

Výši dávky je možné upravovat jednou za čtvrt roku. Nejvýš je možné měsíčně čerpat částku ve výši mateřské, tedy 70 procent základu příjmu. Nejméně se dá pobírat 50 korun.

Zatímco loni v září měsíční příspěvek do 6000 korun pobíralo podle údajů úřadu asi 70 600 matek či otců, letos v září téměř 83 500. Meziročně se jejich počet zvedl téměř o pětinu. Od srpna do září se zvýšil o víc než 2000. Loni v listopadu rodičovskou mělo 278 tisíc lidí. Z nich 67 500 si nechalo vyplácet méně než 6000 korun, tedy asi 24 procent. Letos v listopadu příspěvek dostávalo 288 900 rodičů. Z nich 83 600 mělo méně než 6000 korun. Podíl se zvedl na 29 procent.

„Jestliže rodič žádal o změnu výše příspěvku před více než třemi měsíci, je možné částku upravit. O změnu volby nelze žádat zpětně. Pokud chce rodič změnit výši například od ledna, musí o změnu v lednu požádat. Jinak může být provedena až od měsíce, ve kterém o ni požádal," popsala Beránková.

Ke změně měsíční dávky slouží formulář Volba výše rodičovského příspěvku. Vyplnit ho mohou lidé v úřadu práce. Možné je žádost poslat také přes datovou schránku, e-mailem s ověřeným elektronickým podpisem, nebo poštou. S elektronickým občanským průkazem je možné se přihlásit také přes www.eidentita.cz.

Navýšení rodičovské slíbila vláda v programovém prohlášení. Projednávání návrhu provázely spory v koalici i s opozicí. Sněmovna schválila novelu poprvé 6. listopadu. Poté zákon dostal Senát, který navrhl přidat všem rodinám dětí do čtyř let a předlohu poslancům vrátil. Dolní komora senátory přehlasovala před vánočními prázdninami a vrátila se ke své verzi. Lidovci plánují zákon napadnout u Ústavního soudu. Podle nich je diskriminační, když se přidání netýká všech rodin s dětmi do čtyř let.

Odborníci na sociální problematiku předem upozorňovali na to, že si bude část rodičů pobírání uměle prodlužovat a návrat do práce oddalovat. Poukazují i na to, že Česko má rodičovskou ve srovnání s jinými státy dlouhou. S potomkem zůstávají doma hlavně matky. Několikaletá pauza pak výrazně zhoršuje jejich uplatnění na trhu práce, jejich výdělky i důchody ve stáří, dokládají studie.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky rodiče, rodičovský příspěvek, peníze, Česko, Úřad práce České republiky, Kateřina Beránková, Poslanecká sněmovna ČR, Senát Parlamentu ČR, KDU-ČSL, Ústavní soud České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Loni přibylo rodičů, kteří pobírají nižší rodičovskou delší dobu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.