Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Teplotní rekordy včera padly na 15 místech v České republice, na Šumavě bylo jaro

Rekordy včera překonaly teploty na 15 meteorologických stanicích v Česku, které měří déle než 30 let. Největší teplo bylo na Šumavě. Na Churáňově meteorologové naměřili 14,8 stupně Celsia, na Horské Kvildě 14,6 stupně. Zatímco na Šumavě panovalo díky slunečním paprskům jaro, na velké části Moravy a v jižních Čechách byly teploty pod nulou.

Na pět až deset stupňů včera teploty vystoupaly na Šumavě, Jesenicku, ve Frýdlantském výběžku a na západě Karlovarského a Plzeňského kraje. Výjimečně teploty dosáhly i 13 až 14 stupňů. V Hejnicích v severních Čechách meteorologové naměřili 13,9 stupně, což byl teplotní rekord. Rekordy padly kromě Churáňova, Horské Kvildy a Hejnic také v Železné Rudě, Karlově Studánce, v Chebu nebo Aši.

Naopak na velké části Moravy a místy i v jižních Čechách zůstalo po celý den zataženo nízkou oblačností a teploty byly pod nulou. V Nedvězí na Svitavsku teplota klesla čtyři stupně pod nulu.

Rekordy přepisovaly teploty i před Vánocemi nebo po Novém roce. Druhý den letošního roku padly rekordy na 20 stanicích, v Hejnicích bylo 13,5 stupně. Celý loňský rok byl mimořádně teplý a s průměrnou teplotou 9,5 stupně skončil jako druhý nejteplejší od roku 1961. Nejteplejší zůstal rok 2018. Většina měsíců loňského roku byla nadprůměrně teplá. Normální teplotu měly leden a září, pod normálem byl pouze květen. Prosinec byl podle informací meteorologů z tohoto týdne sedmý nejteplejší.

Lednové počasí zatím místo bruslení na zamrzlých rybnících vybízí podle meteorologů spíše k plavání. Nejteplejší voda je ve velkých a hlubokých přehradách. Na Slapech naměřili teplotu vody sedm stupňů Celsia, v Orlíku šest stupňů, přehrady Kamýk nad Vltavou a Vranov nad Dyjí mají pět stupňů Celsia. Hracholusky a Nechranice hlásí čtyři stupně, přehrada v Jablonci nad Nisou, Seč u Chrudimi a Letovice tři stupně. Na nule pak je voda v horské přehradě Bedřichov v Jizerských horách a v přehradě Labská ve Špindlerově Mlýně. Přehrady s teplotou vody na čtyřmi stupni podle meteorologů nejsou zamrzlé. Teplota vody v řekách má většinou dva až pět stupňů, některé menší toky v horách mají teplotu od nuly do dvou stupňů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky počasí, zima, rekord, meteorologové, Šumava, Česko, stupeň Celsia, přehrada, Morava, Jihočeský kraj, Horská Kvilda, Churáňov, Hejnice, Plzeňský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Teplotní rekordy včera padly na 15 místech v České republice, na Šumavě bylo jaro  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.