Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Likvidace „agenta“ ze Smetanky – podruhé

O smutném osudu Jiřího Ganse jsme v našem seriálu psali 30. září 2017. V posledním odstavci článku jsem tehdy napsal: „Na domě, ve kterém Jiří Gans bydlel, se budeme snažit umístit pamětní desku, aby jeho smutný životní osud nebyl zapomenut. Snad se nám podaří získat souhlas od všech spoluvlastníků nemovitosti. Jeden hlas již určitě máme. Milan Binder má ve stejném domě ateliér.“ Milan nepolevil a po dvou letech pamětní desku spolu se svými spolubydlícími odhalil. Nápis, který je na ní napsán, je prostý a dojemný: „V TOMTO DOMĚ ŽIL JIŘÍ GANS, SLUŠNÝ ČLOVĚK UTRÁPENÝ KOMUNISTY“. Z mého pohledu je ale cenné i to, že na tuto vzpomínku nebyly vypsány žádné dotace, žádná podpora od města nebo kraje. Prostě slušní lidé ze Smetanky se složili a konali. Děkuji jim za to.

Pokud budete chtít na Jiřího Ganse zavzpomínat i vy, zajděte se podívat do Smetanovy ulice č. 24. A pokud se bude v ateliáru Milana Bindera svítit, můžete pozdravit i jeho.

Pro připomenutí přikládám ještě jednou článek o Jiřím Gansovi, který jste již možná četli a doplňuji jej několika fotografiemi ze slavnostního aktu odhalení desky.


Jiří Gans - na první pohled obyčejný člověk, který se ničím významným nezapsal do historie našeho města. Přesto bychom neměli na jeho životní příběh zapomenout. Narodil se v bohaté židovské rodině v Praze. Jeho rodiče prošli koncentračními tábory a po válce, v roce 1948 jim byly jejich známé pražské Sběrné suroviny u Gansů znárodněny.

Jiří Gans se shodou okolností dostal do Českých Budějovic, kde bydlel ve Smetanově ulici. Živil se jako vrátný a volný čas věnoval svým dvěma velkým koníčkům – literatuře, speciálně poezii a britské a americké muzice. Brzy se stal známou českobudějovickou osobností.

Pozornost budil již svým zjevem, kdy jeho bujný vous a vlas byl vsedmdesátých a osmdesátých letech minulého století neobvyklý. Mladými lidmi byl ale hlavně vyhledáván, pro svou sbírku gramofonových desek. Získával je i z amerického velvyslanectví, kde měl, díky své znalosti angličtiny, řadu přátel.

U Jiřího tak bylo možné poslechnout si i jinou hudbu, než kterou hrála oficiální rádia. Jeho byt se stal postupně centrem budějovického undergroundu. To samozřejmě nemohlo uniknout pozornosti Státní tajné policie. Jiří Gans byl zatčen a ve vykonstruovaném procesu byl obviněn ze špionáže a odsouzen v roce 1976 na patnáct let těžkého žaláře. Nepomohl ani argument obhájce, že na jedno oko je Jiří Gans téměř slepý a na druhém má patnáct dioptrií. Těžko by tedy mohl sledovat provoz na vojenském letišti v Plané, ze kterého je obviněn.

Propuštěn z vězení byl po devíti letech a do Budějovic se vrátil jako zlomený člověk, který se již neorientoval ani v běžných životních situacích. Zemřel po sametové revoluci v sanatoriu pro dlouhodobě nemocné na Hrudkově v roce 1990. Bylo mu 62 let.

Na domě, ve kterém Jiří Gans bydlel, se budeme snažit umístit pamětní desku, aby jeho smutný životní osud nebyl zapomenut. Snad se nám podaří získat souhlas od všech spoluvlastníků nemovitosti. Jeden hlas již určitě máme. Milan Binder má ve stejném domě ateliér.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Milan Binder

Štítky objektivem, perem, Martin Maršík, Milan Binder, Jiří Gans, dům, pamětní deska, České Budějovice, Smetanka, ateliér, Sametová revoluce, Sběrné suroviny, a.s., nemovitost, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zipe Pezi

Já bych zase dal pod mnoho a mnoho mostů v ČR cedule (ne bronzové!) s textem: "POD TÍMTO MOSTEM DOŽIL BEZDOMOVEC, DŘÍVE SLUŠNÝ ČLOVĚK UTRÁPENÝ KAPITALISTICKÝM ZŘÍZENÍM“, když už jsme u té české hlouposti, kádrování pomníčků. To neustále chřestění "komunisty" je trapné, slabší kusy si tím zřejmě stále musí něco dokazovat. Možná právě proto, aby se nemuseli dívat na problémy dnešní, pro společnost mnohem zásadnější.

Úterý, 21. ledna 2020, 11:53Odpovědět

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Likvidace „agenta“ ze Smetanky – podruhé  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.