Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Na Českobudějovicku se objevil bobr. Stopy zanechal na břehu Vltavy

V Boršově nad Vltavou mají vzácné hosty. Zavítal k nim bobr, který se zde podle starosty Jana Zemana neukázal přes sto let. Dříve běžné zvíře s populací až dva miliony je dnes spatřit v divočině velká rarita. Stopy po svých ostrých zubech zanechal na břehu Vltavy.

Bobři se vydávají podél Vltavy směrem na Rožnov, kde už možná dokonce jsou. Boršovští ho zaznamenali na levém břehu Vltavy, kilometr po proudu od železničního mostu. Přicházejí k nám pravděpodobně z území Vyššího Brodu a Zlaté Koruny. Nejspíše se jedná o potomky rodičů, kteří tam žijí.  „Ono to funguje v té bobří rodině tak, že táta a máma vyženou své už dospělé děti, a ty si zakládají rodiny v příhodných lokalitách,“ uvedl starosta Boršova nad Vltavou Jan Zeman.

Předkové z našich krajin vyhladili bobra kvůli vzácné a teplé kožešině. Dalším důvodem je také třeba fakt, že bobři jsou nechvalně známý tvořením hrází, které zabraňují migraci ryb a mohou způsobit i zaplavení oblasti. Dále pak kácejí stromy, které mohou padnout do vody, a tím ucpat proud řeky a kompletně tak jednu stranu vysušit.

Dospělý bobr může vážit až čtyřicet kilo a kdyby se s ním střetl pes, stáhl by ho pod vodu a utopil ho. Je to totiž velice teritoriální zvíře. Většinou je ale aktivní až v noci, proto se město zatím návštěvy zbavit nechystá. „My bychom v příštím roce chtěli dělat okolo břehu řeky cyklostezku, takže by to mohla být i docela pěkná atrakce,“ dodal Jan Zeman.

Myslivci mají celou situaci pod dohledem. Za chvilku se budou moci těšit z přítomnosti bobra i Budějčáci. U nás je přece jen Vltava klidnější proto by se tu mohla jedinečná delegace zdržet.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Boršov nad Vltavou

Štítky bobr, Českobudějovicko, Boršov nad Vltavou, Vltava, okres České Budějovice, Ján Zeman, rodina, Vyšší Brod, Rožnov, Zlatá Koruna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Českobudějovicku se objevil bobr. Stopy zanechal na břehu Vltavy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.