Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Jaké je studovat profesionální rybářství a vodohospodářství? Drsné, ale krásné

PR článek

Rybářství a vodohospodářství jsou unikátní obory, které vyžadují stejně unikátní žáky, jež si dokáží poradit se vším. Proto na SŠRV v Třeboni žáky učí nejen běžné předměty, ale zaměřují se i na přírodu, práci s motorovou pilou, autoškolu, potápění, práci s technikou, lov ryb elektřinou, řízení plavidel nebo myslivost. To vše za jakéhokoliv počasí. Nejsou tedy pro každého. Je to škola pro drsňáky.

Historicky řadíme rybářské řemeslo v českých zemích k nejstaršímu cechu, kdy se datuje vznik prvních rybníků už od 11. století. Škola však byla založena až k 1. září 1951 při Státním rybářství v Třeboni a původně byla zřízena jako odborná učňovská rybářská škola.

Následně ovšem procházela dalším vývojem a po roce 2000 docházelo k větší a větší poptávce po odbornících v oblasti ekologie a vodohospodářství. Tento obor byl oficiálně otevřen k 1. září 2008 a došlo tak k přejmenování školy na Střední škola rybářská a vodohospodářská Jakuba Krčína, Třeboň, Táboritská 941 (SŠRV Třeboň).

Posledním velkým krokem v historii školy bylo v roce 2019 dobudování zcela nového areálu takzvané Školy na ostrově, kam byla následně přesunuta veškerá teoretická výuka i vedení školy. Následně v tomto roce došlo i ke změně stávajícího loga a barev školy.

Škola v současnosti nabízí 3 vyučované obory. Učební obor Rybář, nástavbové studium Rybářství a maturitní obor Ekologie a životní prostředí – Vodohospodář.   

SŠRV Třeboň je tedy jedinečnou a atypickou školou jak svými obory, tak budovou na ostrově, tak přístupem ke svým žákům. Žáci přijíždějí z celé České republiky a většina z  nich dojíždí mnohdy i stovky kilometrů. Třeboň se tak stává jejich druhým domovem. Areál školy proto nabízí ubytování ve dvou domovech mládeže, vlastní školní jídelnu, posilovny, sportovní areál, WI-FI i celou řadu zájmových kroužků nebo kurzů.

Všechny tyto činnosti jsou však cíleně mířeny na další rozvoj žáků v jejich profesi a mají zlepšovat možnosti budoucího uplatnění. Žáci se tedy postupem let učí například čistit vodu a pečovat o krajinu a zvířata, zacházet s motorovou pilou, křovinořezem, řídit motorový člun, osobní automobil, traktor, vysokozdvižný vozík, potápět se s přístrojem, opravovat techniku, lovit ryby elektřinou, šít sítě, chovat akvarijní ryby nebo střílet pro potřeby myslivosti.

To vše samozřejmě za jakéhokoliv počasí a po celý rok. Každý rybář i vodohospodář totiž pracuje v přírodě a musí se naučit respektovat její zákony, i poradit si s jakýmkoliv problémem, který by ho venku mohl zastihnout. Škola je tady pro mladé lidi, kteří milují přírodu, dokáží si poradit v každé situaci, nebojí se a jsou raději venku než v kanceláři.

V neposlední řadě je kladen velký důraz na propojení se zahraničím a získávání nových poznatků od našich partnerů, kteří se nacházejí například v Norsku, Německu, Francii, Slovensku, Chorvatsku nebo Holandsku. Každý rok tak v rámci školy do zahraničí zavítá cca 20 až 25 procent našich žáků.

Nenechte se ovšem zmást, že SŠRV Třeboň je se svými obory pouze pro muže. Dívky tyto obory studují také a dokonce jich každým rokem přibývá

Pokud by vás více zajímalo, jak takové studium probíhá, nebo pouze jak může vypadat daný rok rybáře a vodohospodáře, tak můžete sledovat webové stránky školy nebo Facebook a Instagram.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky rybářství, vodohospodářství, škola, Třeboň, ryby, příroda, vodní hospodářství, Jakub Krčín, Německo, Francie, Norsko, Nizozemsko, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jaké je studovat profesionální rybářství a vodohospodářství? Drsné, ale krásné  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.