Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Soběslav získala v jižních Čechách titul Historické město roku

Titul Historické město roku 2019 získalo v jižních Čechách město Soběslav na Táborsku. Postupuje tak do celostátního kola soutěže, jehož vítěz bude vyhlášen v dubnu. Do soutěže se tentokrát v Jihočeském kraji přihlásila města České Budějovice, Prachatice a Soběslav.

Loni získaly titul Historické město roku v kraji České Budějovice, i díky obnově jedné z nejcennějších kulturních památek, renesanční budovy Solnice na Piaristickém náměstí za desítky milionů. Vítězové krajských kol soutěže získají z Programu regenerace 100 tisíc Kč, celostátní vítěz milion.

Při výběru měst hodnotí porota počet a kvalitu obnovy památek, péči o veřejná prostranství, životní prostředí, nabídku služeb návštěvníkům a zapojení spolků do veřejného života v posledních deseti letech.

„Městská památková zóna Soběslav nenabízí tolik turistických atraktivit jako jiná historická města, přesto město v posledních letech zaznamenalo v Jihočeském kraji největší posun v naplňování cílů Programu regenerace," uvedla Naděžda Pálková z Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích.

Obnovený palác, kostel sv. Petra a Pavla nebo stará radnice

Za výjimečné projekty v Soběslavi označila obnovu hradního paláce, která získala řadu ocenění, obnovené jsou i kostel sv. Petra a Pavla, parter náměstí Republiky včetně soch a Mariánského sloupu, stará radnice i park u kostela sv. Marka. Z hodnocených měst investovala Soběslav do obnovy památek v poměru výdajů z rozpočtů nejvíc peněz.

Každý rok bodují v regionálním kole soutěže Prachatice, letos skončily na druhém místě. Komise kladně ohodnotila i aktivity spolků a podnikatelů, servis pro obyvatele a návštěvníky města. Podle památkářů se město promyšleně stará o historické jádro a spolupracuje s dalšími vlastníky domů. Loni čerpaly Prachatice z programu regenerace 2,9 milionu korun.

U Českých Budějovic ocenila porota vedle Solnice i zahájenou obnovu bývalého dominikánského kláštera a Bílé věže. Komise vyzdvihla také aktivní spolky a podnikatele. České Budějovice patří mezi největší městské památkové rezervace v České republice.

Cenu Historické město roku, která zohledňuje, jak se sídla starají o své památkové rezervace a zóny, vyhlašuje ministerstvo kultury od roku 1994. První titul v roce 1995 získaly Svitavy v Pardubickém kraji.

Autoři | Foto Facebook Infocentrum Soběslav

Štítky ČR, památky, ocenění, Jihočeský, Soběslav, Jihočeský kraj, soutěž, České Budějovice, Prachatice, regenerace, okres Tábor, Národní památkový ústav, kostel sv. Petra, Ministerstvo kultury České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soběslav získala v jižních Čechách titul Historické město roku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.