Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Biskupství začne v létě opravovat římovský poutní areál

Biskupství českobudějovické začne v létě opravovat římovský poutní areál s barokní křížovou cestou. Opraví i všechny kaple, náklady budou zhruba 100 milionů korun. Biskupství opravuje i další kostely a památky. Za posledních pět let získalo z Evropské unie na tyto práce 423,5 milionu korun, z vlastního rozpočtu dalo a ještě přispěje částkou kolem 55 milionů korun.

Na římovské pašijové cestě s 25 zastaveními jsou barokní kapličky prázdné. Po krádežích v 90. letech a na začátku 21. století se soch dochovala asi polovina. Biskupství teď dokončuje podklady potřebné k tomu, aby mohlo vypsat výběrové řízení na opravy kaplí a restaurování mobiliáře.

Mezi další opravy patří práce v českobudějovickém klášteře na Piaristickém náměstí za 75 milionů. Biskupství opravuje střechu i fasádu kostela, Bílé věže, ambitů, restauruje kostelní lavice, upravuje i zahradu v parkánu. Asi 35 milionů korun jde na opravy kostela v Prachaticích: věže, kostelní lodi, nástěnných maleb i oltáře, kazatelny a křížové cesty. Podobné práce za 57 milionů čekají kostel na strakonickém hradu.

Opravená jsou poutní místa Paštiky a Albrechtice. V Paštikách na Strakonicku je opravená i márnice, hřbitovní areál, zrestaurované obrazy i varhany, práce stály 21 milionů korun. Do dvou fází rozložilo biskupství opravy kostela v Kájově na Českokrumlovsku za 58 milionů. Hotové jsou oprava střechy, fasády či mobiliáře v kapli, v další fázi přijde na řadu západní křídlo farního areálu, restaurování soch, obrazů nebo relikviáře.

Letos chce biskupství také vyzdobit presbytář a opravit fasádu českobudějovické katedrály sv. Mikuláše. „V presbytáři je třeba doplnit výzdobu, mělo by tam být šest výjevů z Apokalypsy," řekl děkan katedrální kapituly Zdeněk Mareš. Náklady na opravu fasády budou asi 20 milionů korun.

Dvě investice za 50 milionů korun míří do škol. Na českobudějovickém Biskupském gymnáziu zahrnují výtah i půdní vestavbu, v českobudějovické Církevní základní škole také půdní vestavbu a počítačovou síť.

Štítky církve, stavby, památky, České Budějovice, biskupství, kostel, oprava, Evropská unie, Zdeněk Mareš, Torres Blancas, Prachatice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Biskupství začne v létě opravovat římovský poutní areál  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.