Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Popravčí vrch u Hluboké

Vážení přátelé, před měsícem jsme na Drbně uveřejnili článek o popravčích místech v Českých Budějovicích. Možná, že ještě zajímavější je historie popravčího místa, které je mezi Českými Budějovicemi a Hlubokou.

Pokud pojedete z Budějovic směrem na Týn nad Vltavou, tak u odbočky na hlubocké nádraží upoutá vaši pozornost krásně opravený kříž. Je u něho postavena informační tabule, která říká následující: „Pamětní kámen připomíná někdejší popravčí vrch na břehu rybníka Naděje. Poslední poprava vykonána v r. 1773 na Alžbětě Prázdné z Bavorovic pro vraždu nemanželského dítěte“.

Informace na ceduli není zcela přesná. Mohlo by se totiž zdát, že vrch byl na místě, kde stojí kříž s cedulí. Skutečné místo je ale přibližně patnáct metrů směrem k zámku. Na malém návrší zde byl donedávna umístěn krásně opracovaný kámen s křížem a letopočtem. Když jsme tento kámen fotili, zjistili jsme, že se povážlivě kýve. Vzhledem k tomu, že doposud o této zajímavosti moc lidí nevědělo a doba je taková jaká je, začali jsme se obávat o jeho bezpečnost. Jinak řečeno báli jsme se, aby ho někdo neukradl. Druhý den jsme zavolali starostovi Hluboké panu Tomáši Jirsovi. Ten zareagoval bleskově. Během několika dní nechal kámen odvézt do kamenické dílny, kde se vyrábí jeho stabilnější, těžší kopie, která bude brzy umístěna na původním místě. 

Ještě několik slov k popravené Alžbětě Prázdné. Dle dokumentů to byla služka, která měla poměr se sedlákem, u kterého sloužila. Přišla do jiného stavu. Její maminka byla porodní bába a zajímavostí je, že ani ona nezaregistrovala těhotenství své dcery. Ta byla zřejmě korpulentní postavy a možná, že i načechrané sukně pomohly těhotenství skrýt.

A až se budete od popravčího vrchu vracet zpět do Českých Budějovic, tak přibližně po 100 metrech u odbočky doprava směrem k nenápadné pumpě a motokárovému závodišti je v houští kousek od silnice zanedbaný kříž. Tímto křížem je označeno místo, kde Alžběta Prázdná uložila k věčnému spánku své miminko. Vzpomeňte na něj. 

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Milan Binder

Štítky České Budějovice, Milan Binder, Martin Maršík, popravčí vrch, Hluboká nad Vltavou, Hluboké, Týn nad Vltavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Popravčí vrch u Hluboké  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.