Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Plašení havranů káňaty se v Táboře osvědčilo, podobnou akci plánují i Budějce

Pestrá potravní nabídka a žádné nebezpečí v podobě dravců. Takový život mají havrani v českých městech. Svým výskytem, a především ohlušujícím křikem, ale znepříjemňují život mnoha lidem. Město Tábor proto na tyto křiklouny vypustilo káňata a s podobnou metodou půjdou do boje i Budějce.

Problém s havrany v Budějcích není krátkodobou záležitostí. Město už zkusilo úpravu korun stromů, aby jim bylo znepříjemněno hnízdění. To ale nepomohlo. „Havran polní je velmi silný soupeř a dokáže si vždy poradit. Kdybychom stromy stále ořezávali, dopadlo by to tak, že by z nich za chvíli byla košťata,“ řekl náměstek primátora Ivo Moravec.

V Táboře proto minulý týden zkoušeli metodu plašení káňaty. Tito dravci by totiž měli fungovat mnohem lépe než například jestřábi. Sokolníci, kteří do Tábora káňata přivezli, jsou z českobudějovického letiště.  

Pokud se metoda s káňaty osvědčí, přiletí na pomoc i do Budějc. „Ještě je brzy na nějaké závěry, ale zatím můžeme říct, že metoda plašení havranů pomocí káňat má stoprocentní účinek. Jsme tam týden, a po havranech ani stopy,“ řekl sokolník Radek Staněk z biologické ochrany letiště. 

Problémy s havraním křikem neřeší jen Budějce, ale potýkají se s ním i města jako například Chrudim, Pardubice a již zmíněný Tábor. V posledním jmenovaném městě byl případ, kdy jednomu muži došly nervy a začal hnízda shazovat. Dopadlo to ale tak, že havrani si postavili hnízda nová a ve větším množství. 

„Když se zeptáte, proč havran polní vyměnil les za město, tak je to především kvůli úžasné potravní nabídce. Tento pták si ve městě žije jako v ráji. Navíc není ohrožen žádným predátorem,“ podotkl Moravec

Podle výzkumů je dokázáno, že důvodem hlasitého havraního křiku je městský hluk. Aby se totiž slyšeli musejí na sebe mnohem hlasitěji „hulákat“. Nejpostiženější lokalitou v Budějcích zůstává Průběžná a Plzeňská ulice. „Upřímně se divím, že si lidé třeba nestěžují na hnízdící havrany na Sadech. Na lavičky se nedá prakticky sednout a stejná situace je i u Háječku,“ dodal Moravec

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jaroslav Závora

Štítky havrani, plašení, České Budějovice, Tábor, Ivo Moravec, strom

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plašení havranů káňaty se v Táboře osvědčilo, podobnou akci plánují i Budějce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.