Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Na louce u Globusu měl vyrůst sportovní areál, změna územního plánu neprošla

Nevyužitá louka naproti Globusu byla lákadlem pro stavbu sportovního areálu. O změnu územního plánu požádalo sedm vlastníků pozemků. Návrh se ale s úspěchem nesetkal a zelená plocha tak zůstane dál nezastavěna.

Sedm vlastníků se dalo dohromady, aby společnými silami zabojovali o změnu územního plánu zelené louky, která se nachází naproti Globusu. Jejich záměrem bylo na travnaté plaše postavit sportovní areál. Odbor životního prostředí ale vydal negativní stanovisko, ke kterému se přidal i projektant. Nová zástavba by navíc velmi zkomplikovala i dopravní situaci v této lokalitě.

Podle vyjádření odboru životního prostředí není zastavění této plochy i vzhledem k tomu, že se jedná o oblast, která byla při povodních v roce 2002 zaplavena vodou, vhodné. V případě, že by v budoucnu došlo k podobné situaci, byl by to velký problém.

„Plocha je součástí zeleného klínu do města, který je na katastru Českých Budějovic jedním z posledních. Je situována v blízkosti řeky Vltavy, respektive v její nivě, která je významným krajinným prvkem ze zákona. Zastavování území sloužících přirozenému vývoji rostlin a živočichů (vázaných mimo jiné na obhospodařované pozemky) je krajně nevhodné,“ uvedl odbor životního prostředí.

Podobně negativní postoj zaujal i projektant územního plánování. „Lokalita se nachází za bariérou silnice I. třídy a zasahuje do přírodního prostředí kolem Vltavy. V této lokalitě je nutné se koncepčně rozhodnout, zda je vhodné rozvíjet zástavbu tímto směrem,“ uvedl v závěrečné zprávě.

Rada města zastupitelstvu nedoporučila schválit změnu územního plánu. Pro hlasovalo 39 zastupitelů a tři se zdrželi hlasování. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky stavba, České Budějovice, územní plán, sportovní areál, Globus, louka, Vltava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na louce u Globusu měl vyrůst sportovní areál, změna územního plánu neprošla  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.