Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Při slevách loni 43 procent prodejců porušilo zákon

Slevy jsou celoroční fenomén, a proto i Česká obchodní inspekce kontroluje slevy průběžně. V roce 2019 provedla celkem 4 390 kontrol slev a akčních cen a porušení zákonů zjistila více než ve 43 procentech případů.

„Obchodníci obvykle neinformují spotřebitele řádně o cenách, nebo deklarovaná cena v letáku a v regálu pak často neodpovídá ceně naúčtované u pokladny,“ říká ředitel České obchodní inspekce Mojmír Bezecný.

„Čoika“ provedla v roce 2019 dohromady 4 390 kontrol zaměřených na dodržování zákonů v rámci nabídky zboží ve slevě. Inspektoři celkem zjistili 1 891 porušení zákonů. Nejčastěji se jednalo o porušení zákona o ochraně spotřebitele, ale i dalších právních předpisů v souvislosti s kontrolou nabídky a prodeje zboží za akční ceny či ve slevě. 

Mezi prohřešky patřilo nesprávné účtování, prodejce neinformoval zákazníka o ceně nebo nebyla vydána účtenka. Inspektoři v loňském roce pravomocně uložili v souvislosti s kontrolami slev a akčních cen 1 642 pokut v celkové výši 32 084 000 korun.  

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČOI, kontroly, pokuty, slevy, Česká obchodní inspekce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Při slevách loni 43 procent prodejců porušilo zákon  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.