Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Cvičením bojují s roztroušenou sklerózou

Cvičení na míčích, rehabilitace nebo Krav Maga čeká na ty, kteří se rozhodli podpořit pacienty s roztroušenou sklerózou (RS). V pátek 6. března v 16 hodin totiž v Českých Budějovicích startuje devátý ročník Maratonu s roztroušenou sklerózou (MaRS). Pacienti svá těla rozhýbou spolu se svými blízkými, lékaři i fyzioterapeuty v tělocvičně Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity. Akci pořádá Nadační fond IMPULS společně s Unií ROSKA České Budějovice.

„MaRS propojuje nejen pacienty s roztroušenou sklerózou, ale i zdravé jedince po celé republice. Cvičit lze nejen na různých stanovištích, ale také doma. Cílem je kromě podpory fyzické aktivity pacientů i osvěta o roztroušené skleróze. Chceme motivovat všechny, kteří pociťují příznaky, jako je brnění rukou nebo rozostřené vidění, aby vyhledali lékaře a nechali se vyšetřit. Každý rok totiž v tuzemsku přibude přibližně 700 nových pacientů s touto zákeřnou nemocí, při včasném stanovení diagnózy ale mají šanci na opravdu kvalitní život,“ říká Kateřina Bémová z Nadačního fondu IMPULS, který celou akci organizuje.

Maratonci budou cvičit na Pedagogické fakultě Jihočeské univerzity v pátek 6. března od 16 do 21 hodin a v sobotu od 9 do 16 hodin. Účastníci si mohou vyzkoušet například cvičení na míčích, power jógu nebo řízenou meditaci. Novinkou v programu je také Krav Maga. „Rozšířili jsme nabídku cvičení, abychom přilákali i další zájemce o jiný typ sportů. Tradičně si účastníci mohou vyzkoušet různé protahovací, meditační i posilovací cviky,“ popisuje předsedkyně Unie ROSKA ČB Věra Švábová. „Zájemci si mohou vybrat z lekcí různých typů, které se liší svou náročností. Na své si přijdou jak zkušení sportovci, tak i méně zdatní jedinci. To, jaké cvičení je pro ně nejvhodnější, mohou zkonzultovat s fyzioterapeuty přímo na místě,“ doplňuje Švábová.

Loni se do maratonu zapojilo více než 70 lidí. Z dobrovolného vstupného se podařilo vybrat 7 000 korun, které putovaly na rehabilitační aktivity a vybudování nového rehabilitačního centra pro pacienty s RS. „Centrum je primárně určeno pro nemocné trpící RS, ale zacvičit si mohou přijít i zdraví lidé. Říkáme tomu sportování se sociálním přesahem. Svým cvičením totiž přispívají na provoz centra, a pacienti pak mají zvýhodněné vstupné,“ vysvětluje Věra Švábová. RS je chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému, kterým trpí v České republice přibližně 20 000 pacientů. Pravidelný pohyb je pro ně naprosto stěžejní, a to v jakémkoli stadiu nemoci. „Dříve lékaři pacientům cvičení nedoporučovali, protože se věřilo, že může zhoršovat průběh nemoci. Nyní už ale víme, že pohyb je jeden z důležitých způsobů léčby. Pacienti musí udržovat svoji kondici, cvičení je také stěžejní v boji s chronickou únavou, kterou nemocní s RS trpí,“ říká fyzioterapeutka Edita Strusková a dodává: „Pacientům doporučujeme sport, který je bude opravdu bavit, aby ho s chutí dělali pravidelně. Měli by se při cvičení i trochu unavit, aby zlepšovali svou fyzickou kondici. Přepínání a velkou zátěž jim ale nedoporučujeme.“

O roztroušené skleróze

Roztroušená skleróza je chronické zánětlivé onemocnění centrálního nervového systému, jehož příčina není doposud známa. Toto onemocnění propuká většinou v mladším věku, častěji postihuje ženy. Pro RS je typické střídání období záchvatů (atak) a období zdánlivého klidu, méně často (asi u 10 % pacientů) je průběh s neustálou pozvolnou progresí. Tento proces je nepředvídatelný, a proto i léčba či prevence je náročná. Na celém světě trpí RS 2,5 milionu nemocných, v Česku se odhaduje počet pacientů na 20 tisíc. Nemoc se vyskytuje především ve středních a chladnějších zeměpisných šířkách. Rizikovými faktory nemoci jsou kromě genetické dispozice EB virus (Epsteina-Barrové virus), kouření a nedostatek vitaminu D. Informace o roztroušené skleróze lze nalézt i na portále www.rskompas.cz.  

O Nadačním fondu IMPULS

Nadační fond IMPULS (NFI) vznikl v roce 2000. Jeho cílem je podporovat projekty v oblasti vědy, výzkumu a terapie pacientů s roztroušenou sklerózou (RS) mozkomíšní v ČR. Přispívá zejména na fyzioterapii a psychoterapii, které nejsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění, věnuje se podpoře vzdělávání a osvětové činnosti. Jako jediná nestátní nezisková organizace v EU je zřizovatelem celostátního Registru pacientů s RS (ReMuS), jeho financování zajišťuje z vlastních zdrojů. Více informací na www.nfimpuls.cz.   

O Unii ROSKA

Posláním Unie ROSKA je pomáhat lidem s roztroušenou sklerózou žít kvalitní, důstojný a plnohodnotný život. Unie ROSKA ve své činnosti navázala na spolky Roska, které v ČR vznikaly od roku 1983. Velice efektivní je svépomoc postižených, kterou realizuje 26 samostatných regionálních spolků Roska. Spolek má celorepublikovou působnost ve všech krajích ČR a má asi 1 600 členů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva

Štítky roztroušená skleróza, sport, cvičení, pacient, nemoc, České Budějovice, Pedagogická fakulta Jihočeské univerzity, Česko, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cvičením bojují s roztroušenou sklerózou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.