Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Venkovské trhy v Boršově budou mít odložený start. Šestá sezona začne až v dubnu

PR článek

V červnu 2015 měli lidé poprvé možnost zažít neopakovatelnou atmosféru Boršovského trhu. A protože úspěch se má opakovat, trhy se konaly každý měsíc až do slavnostního zakončení prosincovým Adventním trhem.

Trhy se konají jednou za měsíc vždy v sobotu. Častější opakování by podle organizátorů zatěžovalo všechny zainteresované a vytratila by se natěšenost. Začátek je naplánován vždy na 9 hodinu ráno a konec na 11 hodin.

Každý, kdo chce na trzích prodávat, zaplatí sto korun za prodejní místo, sto korun za pronájem stánku a padesát korun za pronájem energií. Tržiště se nachází v dubovém stromořadí nad Farskou zahradou, blízko fotbalového hřiště.

Většina kupujících počítá s tím, že na trhu také posnídá. K tomu jim vždy hraje živá hudba. Podle pořadatelů se osvědčila harmonika, jako ve francouzské Provance.

Ti, kteří se na trh vydají, jsou dopředu prostřednictvím emailu informováni o tom, co se bude prodávat. Na konci trhového roku dostávají úspěšní trhovci certifikát „Prověřeno 1. Boršovským trhem“.

Jak to všechno začalo?

Zima 2014-2015 byla velice mírná, a tak jsme se zaměstnanci obce domluvili, že vyrobíme trhovecké stánky, které jsme si v minulosti půjčovali až z dalekého okolí. Přáli jsme si, aby se na nových pultech objevily lokální potraviny, zemědělské přebytky, řemeslné výrobky, abychom inspirovali i naše šikovné spoluobčany, a ti zkusili přinést doslova a do písmene svou kůži na trh,“ popisuje starosta obce Jan Zeman.

Místo konání – Hluboká cesta – nebylo vybráno náhodou. „V minulosti byla totiž hlavní průjezdní cestou obcí od brodu přes řeku Vltavu, okolo kostela Sv. Jakuba se zahnulo u kapličky na „boršovském kruháči“ doprava do Hluboké cesty mezi dubové stromořadí a vyjelo se u křížku pod fotbalovým hřištěm a mohlo se jet na Černý Dub. Název Hluboká cesta je dnes tak trochu nonsens, to díky normalizačním sedmdesátým létům, kdy uprostřed obce byla vytvořena skládka a cesta se v nejvyšším místě zavezla až do čtyřech metrů. Dnešní Farská zahrada s bytovým domem je bývalá středověká náves,“ vysvětluje starosta.

V Hluboké cestě je chládek, lze tam dobře zaparkovat, je tam občerstvení, nachází se ve středu obce a návštěvníci zde najdou i veřejné WC. „Už šestým rokem se snažíme oživit tuto naši původní náves a právě 1.Boršovský trh k tomu neodmyslitelně patří,“ dodává Zeman.

Šestá sezona měla být zahájena 21. března, ale i Boršovský trh poznamenal globální problém COVID-19. Další termín je naplánovaný na 4. dubna, 16. května a 27. června. „Pokračujeme v osvědčeném formátu, a tak se několik stovek návštěvníků mezi 9:00 -11:00 hodinou může těšit na domácí produkty, slané i sladké pochoutky, drobné řemeslné výrobky, nejenom na živé ryby, ale i živou hudbu. Doma nesnídáme, protože se najíme na tržnici. A to vše rámuje přátelská atmosféra u nás doma, u Vltavy... Již se všichni těšíme,“ uzavírá starosta Boršova Jan Zeman.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Boršovské trhy, Boršov nad Vltavou, trhy, Boršov, Ján Zeman, Vltava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Venkovské trhy v Boršově budou mít odložený start. Šestá sezona začne až v dubnu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.