Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Meteorologové varují před mrazy, uškodit mohou hlavně pěstitelům a zahrádkářům

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) vydal výstrahu před mrazy. V polohách pod 400 metrů nad mořem hrozí poškození vegetace, především kvetoucích ovocných stromů. Výstraha platí až do čtvrtečního dne.

Problémy by mohly nastat především u ovocnářů. „Škody by mohly být ale například i u řepky. Doufáme, že obilí přežije. Zemědělci dělají vše proto, aby se předpovědi přizpůsobili. Nějaké ztráty se ale dají předpokládat,“ řekla ředitelka jihočeské agrární komory Hana Šťastná, která dodala, že mráz by mohl mít dopad i na včelstva.  

Meteorologové doporučují zakrýt zeleninu a nízké rostliny světlou netkanou textilií, která může být ponechána i více dní až do odeznění ranních mrazů. „V případě stromů je možno použít ochranné přípravky proti promrznutí nebo klasické metody ošetření, jako je lehký postřik/orosování porostů drobnými vodními kapičkami v období záporných teplot (zpravidla před východem Slunce), nebo dýmování/zakuřování spalováním vlhkého rostlinného odpadu v bezprostřední blízkosti stromů,“ uvedli meteorologové. 

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky mrazy, předpověď, pěstitelé, Jihočeská agrární komora, mráz, Český hydrometeorologický ústav, Agrární komora České republiky, Slunce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Meteorologové varují před mrazy, uškodit mohou hlavně pěstitelům a zahrádkářům  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.