Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Na jihu Čech do konce léta vyroste 3D tištěný dům z betonu

V Českých Budějovicích do konce léta vyroste prototyp 3D tištěného domu ze speciálního betonu. Bude mít tři pokoje a celkovou rozlohu 43 metrů čtverečních. Náklady se mají pohybovat kolem 3,5 milionu korun. Hrubá stavba bude hotová za 48 hodin, zhruba další dva měsíce potrvají práce na vybavení interiéru. Dům bude prvním takovým v Česku a jeho sériová výroba by mohla začít do tří až pěti let.

„Cena vývoje prototypu je stejně jako u vývoje auta vyšší, než je cena sériového výrobku. Bez pontonu a bez nákladů na vývoj a roboty, s ohledem na použité moderní technologie a včetně zařízení a spotřebičů a nábytku na míru nás prototyp vyšel na 3,5 milionu korun," uvedl autor projektu Michal Trpák.

Tištěný dům s pracovním názvem Prvok je podle Trpáka vhodný do přírody, města nebo na vodu. „Tištěné domky se ve srovnání s klasickými stavbami mohou dostat až na polovinu nákladů a vznikají i sedmkrát rychleji," uvedl Trpák. Podle něj je dům současně navržen tak, aby v jakémkoliv prostředí vydržel minimálně sto let. „Do budoucna budou moci majitelé stavbu na vrcholu životnosti rozdrtit a stejným materiálem ji vytisknout znova," doplnil autor projektu.

Dokončení domu je plánováno na srpen, podle Trpáka se ovšem termín může kvůli současným opatřením proti šíření koronaviru změnit.

Prvok bude mít tři místnosti, koupelnu s toaletou, obývací pokoj s kuchyní a ložnici. Stavba pro dvojčlennou rodinu bude podle Trpáka ukotvená na pontonu.

Dům vytiskne robotické rameno z dílny Trpákovy iniciativy Scoolpt, jímž protéká speciální materiál přímo na místo určení. Směs betonu pro tisk je obohacena o nano-polypropylenová vlákna, plastifikátory, které zlepšují plasticitu a umožňují lépe vytvářet organické tvary, a o urychlovač tuhnutí.

„K tisku jednoho domu je zapotřebí přibližně 25 pracovníků, což je o čtyři desítky méně než u běžné stavby. Ceny nákladů při kontinuální výrobě mohou klesnout pod 30.000 korun za metr čtvereční a se sériovou výrobou se mohou dostat až na polovinu nákladů na klasickou stavbu. Díky soběstačnosti i technologiím se navíc uspoří náklady na provoz,“ sdělil generální ředitel garanta projektu, Stavební spořitelny Buřinka Libor Vošický.

Podle analytiků Stavební spořitelny ČS a České spořitelny je stavebnictví nejméně inovovaný obor za poslední stovky let a nyní stojí před výzvami. Počet kvalifikovaných zaměstnanců ve stavebnictví klesl za posledních deset let o desetinu, zatímco počet stavebních zakázek ve stejném období vzrostl o 45 procent. „Také ceny pozemků či bytů vzrostly tak, že zejména pro mladé lidi není šance na vlastní bydlení dosáhnout. 3D tisk může nastartovat automatizaci stavební výroby, přinést do bydlení zpět možnost individualizace i propojení s estetikou, jak tomu v minulosti vždy bylo," dodal Vošický.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Prvok od Buřinky

Štítky 3D, tištěný dům, beton, Michal Trpák, Prvok, dům, Česko, České Budějovice, prototyp, Česká spořitelna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jihu Čech do konce léta vyroste 3D tištěný dům z betonu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.