Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jiřičky, Ptáci roku 2020, jsou zpátky doma. Nechte je u sebe hnízdit, vyzývají ornitologové veřejnost

Veselé švitoření jiřiček obecných se ozývá v českých městech a vesnicích už několik týdnů. Prvního navrátilce ornitologové zaznamenali 24. března. Česká společnost ornitologická začátkem roku udělila jiřičce titul Ptáka roku 2020 a nyní žádá veřejnost o pomoc při sledování tohoto druhu, který hnízdí výhradně na lidských stavbách. Zároveň upozorňuje, že shazování hnízd v hnízdní sezóně a cílené zásahy do hnízdišť jsou v rozporu se zákonem.

Přelétly Saharu a už jsou zpátky doma. Na stovkách míst v Česku je slyšet typické švitoření jiřiček obecných, které neodmyslitelně patří k jaru. „Jako první většinou přilétají samci, kteří zabírají a hájí nejlepší místo k hnízdění. Jakmile přiletí samice, utvoří se páry, které začnou společně stavět hnízdo z bláta a slin. Staví ho na vnějších zdech budov, nejčastěji pod římsami, v okenních nikách nebo v zapuštěných lodžiích,“ vysvětlil Lukáš Viktora, odborník České společnosti ornitologické na ochranu ptáků v zástavbě.

Jiřičky se zpravidla vrací hnízdit na stejné místo, kde se narodily. „Na svá hnízdiště jsou silně vázané. Celé generace jiřiček obývají tentýž objekt po desítky let. Pokud tedy mají příležitost. Bohužel se setkáváme s tím, že někteří lidé se snaží jiřičkám v hnízdění zabránit, a dokonce hnízda shazují i v hnízdní době, kdy jde o zcela nepochopitelný a barbarský čin. A navíc v rozporu se zákonem. Krmení mladých jiřiček a jejich vyvádění z hnízda je přitom krásná a poučná podívaná. Pokud někdo jiřičkám hnízdo shodí, znamená to pro ně předčasný konec sezóny. Jiné místo k hnízdění už si nezvládnou najít,“ sdělil Viktora.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva | Foto Jiří Bohdal

Štítky Pták roku, jiřička obecná, Česká společnost ornitologická, hnízdo, Sahara, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiřičky, Ptáci roku 2020, jsou zpátky doma. Nechte je u sebe hnízdit, vyzývají ornitologové veřejnost  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.