Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Czechitas v karanténě pracují na online vzdělávání a spustili nové kurzy

Také vzdělávací organizace Czechitas se musí rychle přizpůsobit tomu, že není možné jejich kurzy prezenčně navštěvovat, ani trávit čas v komunitním centru. Proto připravují online vzdělávání. Přinášíme rozhovor se zakladatelkou Ditou Přikrylovou o vzdělávání v době karantény.

Jak se vás dotklo současné omezení v souvislosti s koronavirem?
Na březen jsme měli naplánováno přes 80 kurzů, workshopů a akcí. Přesunuli jsme je do online prostředí. Ze dne na den jsme v Czechitas museli změnit kompletně to, jakým způsobem učíme studenty a popularizujeme technické vzdělávání. Na konci března jsme spustili naše první webináře a předpokládáme, že se v online prostoru zabydlíme ještě na nějakou dobu. Je to výzva, ale zároveň velká příležitost zavítat s IT a digitální výukou do všech domovů v Česku. A pro mě osobně výzva řídit kompletně celý tým na dálku a provést ho krizovým stavem, aby byl po jeho skončení ještě silnější, úplný a pospolitější.

Zmínila jste webináře. Kde se takové materiály dají najít? Jsou zdarma?
Webináře čili živé přenosy výuky jsou placené, ale mimo ně jsme připravili celkem 14 kurzů a domácích tutoriálů zdarma. Můžete se s námi zadarmo naučit základy programování v Javě, Pythonu, Javascriptu a kódování v HTML/CSS.  Čtyři z toho jsou pro dospělé a zbytek pro děti. V dnešní době je fajn mít možnosti a návody, jak užitečně zabavit děti doma vzděláváním. Naše tutoriály naleznete na webových stránkách.

V březnu jsem také spustili programovací hru pro dospělé a děti (věk 13+). Hra je na 11 dní a můžete ji začít programovat na tomto odkazu.

A jaké máte tipy na další vzdělávání pro dospělé?
Celá řada vzdělávacích platforem otevřela své dveře, stačí si vybrat téma, mít správnou disciplínu a motivaci se učit. My jsme shromáždili některé vzdělávací materiály.

Jak se vaší organizace a způsobu práce dotkl nouzový stav?
Museli jsme ještě zrychlit a napnout všechny síly, ale na charakteru naší denní práce se toho kromě nepovinných „office days“ a omezení cest moc nezměnilo. Pracujeme na home office, v cloudu, přes videokonference a telefony. Tým v Czechitas je velmi flexibilní a přejít na práci z domova, videohovory a vzdálenou komunikaci s klienty nebyl takřka žádný problém. Všichni pracují na maximum, jsou neskutečně kreativní a skvělí.

Jak se udržujete v pozitivní náladě?
Vnímám to obrovské množství energie, soudržnosti a solidarity. Díky tomu jsem pořád pozitivní. Úžasné také je, jak se proměňuje v přímém přenosu české školství. To, jak rychle se učitelé snaží přejít na vzdálenou výuku, je skvělé.

Ohodnoť článek

Tisková zpráva

Štítky Czechitas, karanténa, IT, vzdělávání, kurzy, Dita Formánková, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Czechitas v karanténě pracují na online vzdělávání a spustili nové kurzy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.