Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Budějcká radnice se rozsvítí červeně. Akce má připomenout oběti AIDS

Na třetí květnovou neděli připadá tradiční mezinárodní vzpomínkový den na oběti nemoci AIDS. Letos vychází na neděli 17. května a Česká republika, si tento den a oběti AIDS připomíná Světlem pro AIDS, tedy červeným nasvícením budov. V Budějcích se pro tento účel rozsvítí radnice.

Červené nasvícení je připomínkou nejen obětí AIDS, ale také upozorněním, že HIV je stále velkým problémem dnešní společnosti. Česká společnost AIDS pomoc tento projekt pořádá již sedmým rokem. V České republice žije k 31. březnu 2020 celkem 3 644 HIV pozitivních lidí. I nadále jsou nejpočetnější skupinou muži mající sex s muži, dále heterosexuální muži a ženy a injekční uživatelé drog.

Celosvětovým mottem akce je „Vzpomínáme – Bojujeme – Žijeme navzdory HIV“. Motto vyzývá k zamyšlení a zavázání se ke spolupráci na cestě k ukončení epidemie AIDS.

V neděli 17. května 2020 se ve 20:00 hodin rozsvítí budějcká radnice na náměstí Přemysla Otakara II.

„Tato akce slouží nejen jako symbolická připomínka těch, kteří na AIDS zemřeli, ale je rovněž prostorem pro angažovanost a zviditelnění komunit i jednotlivců, kteří chtějí upozornit na problém stigmatizace HIV pozitivních a také na rostoucí počet nových případů HIV infekce,“ říká ředitel Domu světla České společnosti AIDS pomoc Jiří Pavlát.

Fotosoutěž – svítíme červeně!

Česká společnost AIDS pomoc, z.s. je nezisková organizace působící v oblasti prevence HIV, která již 30 let poskytuje podporu lidem žijícím s HIV. Spolek, mimo jiné, poskytuje bezplatné a anonymní testování na HIV, syfilis a žloutenku typu B a C a internetové a telefonní poradenství na www.aids-pomoc.cz a na 800 800 980

Pro ty, kteří se aspoň symbolicky chtějí zapojit do aktivit spojených se Světlem pro AIDS, je uspořádána fotosoutěž. Stačí vyfotit jakoukoliv červeně nasvícenou budovou (nebo sami sebe před touto budovou) z jakéhokoliv města uvedeného výše a fotku nebo fotky do středy 20. května vložit na facebookovou stránku Česká společnost AIDS pomoc. Fotku je třeba označit hashtagy #aidspomoc #svetloproaids #candlelightmemorial2020 a hashtag s městem nasvíceného objektu.

Nejlepší fotografie organizátoři vyhlásí v týdnu od 25. května na sociálních sítích a autoři tří nejlepších fotek získají preventivní balíček České společnosti AIDS pomoc.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky AIDS, Svítíme červeně, akce, České Budějovice, radnice, HIV, Česko, Přemysl Otakar II.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějcká radnice se rozsvítí červeně. Akce má připomenout oběti AIDS  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.