Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Nezodpovědní chovatelé svým přístupem podporují existenci množíren

Státní veterinární správa na svém webu upozornila na nákup štěňat a koťat přes internet. Boj proti problematickým chovům velkého množství zvířat neboli množírnám je pro veterinární dozor dlouhodobě důležitým tématem a v posledních letech se stává problematikou, o které diskutuje stále širší část veřejnosti.

Lidé si totiž často neuvědomují, že pořízení domácího mazlíčka není krátkodobou záležitostí. „Nemalá část osob pořizujících si psa či kočku si totiž stále neuvědomuje, že za určitých okolností to může svým nezodpovědným přístupem k nákupu zvířete být právě ona, kdo existenci množíren, podporuje. Pokud zde bude dostatečná poptávka po levných štěňatech a koťatech bez ohledu na původ a chov v nevhodných podmínkách, sebepřísnější represe existenci množíren nezabrání,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Velmi důležitou roli při odběru štěněte nebo kotěte hraje zdravotní stav. Zvíře by nemělo mít patrný výtok z očí nebo nosu, nafouklé břicho, známky vnějších parazitů, slepenou nebo špinavou srst, či zapáchat. Mělo by být přirozeně aktivní a hravé.

Osoby, které používají podvodné praktiky na internetu (nejen při prodeji zvířat), jsou velmi vynalézavé, takže může být obtížné odhalit problém ještě před nákupem psa. Státní veterinární správa připravila pro případné chovatele kvíz, který má devět otázek. Jejich zodpovězením se přesvědčíte, jestli dokážete rozpoznat, zda inzerované zvíře pochází od spolehlivých chovatelů nebo jestli se například nejedná o koupi z nevhodných podmínek.  

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto svs.cz

Štítky SVS, množírny, nákup, internet, zvířata, množírna, štěně, Státní veterinární správa České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jana Steinerova

Jdete do haje s kvizem a zacnete si delat poradne svou praci.Kdyby ste na to nekaslali vy jako instituce mnozirny by nebyly.

Neděle, 24. května 2020, 15:51Odpovědět

Nezodpovědní chovatelé svým přístupem podporují existenci množíren  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.