Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zvon Budvar zahájil v rámci oslav svého výročí letošní turistickou sezónu

Nejmladšímu ze zvonů na budějovické Černé věži je 25 let a jmenuje se Budvar. V roce 1995 jej nechal vyrobit a instalovat národní podnik Budějovický Budvar při příležitosti 100. výročí od svého založení. Zvon Budvar, který oznamuje každý den pravé poledne, visí na místě zvonu Poledník, který byl za první světové války rozřezán a zabaven pro válečné účely.

V rámci připomenutí tohoto výročí pozvala Římskokatolická farnost - Děkanství u sv. Mikuláše představitele města, Budějovického Budvaru a další hosty na slavnostní prohlídku Černé věže a setkání u zvonu Budvar.

Diecézní biskup Vlastimil Kročil, výrobní a technický ředitel Budvaru Adam Brož a primátor Jiří Svoboda popřáli nejen zvonu, ale také celému městu a jeho obyvatelům mnoho šťastných let bez válek a úspěšný start nové turistické sezóny. Věžný Jan Vančura při prohlídce ochozu věže upozornil na nejnovější provedené rekonstrukční práce i původní omítku z 16. století.

Pro veřejnost se Černá věž otevřela včera. Loni zdolalo 225 schodů ve věži celkem 32 600 návštěvníků.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva | Foto

Štítky Černá věž, Budvar, zvon, České Budějovice, turistická sezóna, Budějovický Budvar, první světová válka, Vlastimil Kročil, Jiří Svoboda, Jan Vančura

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zvon Budvar zahájil v rámci oslav svého výročí letošní turistickou sezónu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.