Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Český Krumlov vybral loni od zájezdových autobusů 20,6 milionu korun

Český Krumlov vybral loni na poplatcích od zájezdových autobusů na takzvaných bus stopech 20,6 milionu korun. Radnice zpoplatnila jejich vjezd loni od 1. června, po dvou měsících fungování už jezdilo 95 procent autobusů do Krumlova se zaplacenou rezervací. Vyplývá to z výroční zprávy firmy Českokrumlovský rozvojový fond (ČKRF), kterou dnes vzali na vědomí zastupitelé. Firmu vlastní město. Letos do března byly tržby z bus stopů 3,1 milionu korun.

Do města běžně jezdí ročně dva miliony turistů. Kvůli koronaviru tam teď nemíří ale skoro žádní, což negativně ovlivnilo hospodaření fondu, které je z velké části závislé na zahraničních návštěvnících. Fond již čerpal peníze na mzdy svých 45 zaměstnanců z vládního programu Antivirus. Z programu Covid-nájemné by mohli získat podporu nájemci prostor, aby jim kleslo nájemné za letošní druhé čtvrtletí. O podmínkách nájemného rozhodne fond v červenci, uvedl ředitel ČKRF Petr Troják.

Letos do března získal fond z bus stopů 3,1 milionu, splnil tak plán na 95 procent. „V půlce března přestaly prakticky ze dne na den jezdit autobusy a to trvá nadále, takže výpadek v letošním roce bude markantní," řekl Troják. V debatě dále uvedl, že část bus stopu v Chvalšinské ulici bude letos fungovat jako parkoviště pro turistické karavany.

Zastupitel Vojtěch Němec (Krumlováci) se ptal, zda město letos poplatky autobusům neodpustí. Podle Trojáka je to otázka jednání s radnicí.

Tržby fondu stouply loni meziročně o 43 procent na 97,4 milionu Kč, zisk před zdaněním podobně na 13,6 milionu. Příjmy z bus stopu tvořily přes pětinu všech tržeb. Fond tento systém provozuje, stejně jako parkovací služby pro auta, z nichž loni utržil 25 milionů.

Některé zastupitele zajímalo, zda ČKRF chystá úsporná opatření. Troják řekl některé investice fond přesunul na rok 2021.

ČKRF loni dokončil stavbu přestupního autobusového terminálu za 85,6 milionu Kč bez DPH, polovinu kryla dotace. Druhou hlavní investicí byl bus stop, náklady na stavbu dvou nástupních a výstupních míst byly zhruba pět milionů. Bus stopy jsou na parkovišti Jelenka 2 a ve Chvalšinské ulici. Systém je dočasný, na tři roky, než město otevře terminál zájezdových autobusů. V roce 2022 ho hodlá zprovoznit za řekou Polečnicí. Ročně přijede do Krumlova kolem 16.000 zájezdových autobusů.

Pod fond spadá i Museum fotoateliér Seidel, jež loni navštívilo 13 403 lidí, meziročně o 1057 víc. Od roku 2008, kdy otevřelo, přilákalo už přes sto tisíc lidí.

Autoři | Foto

Štítky Český Krumlov, autobusy, centrum, turistický ruch, ČESKOKRUMLOVSKÝ ROZVOJOVÝ FOND, spol. s r.o., Vojtěch Němec, Muzeum Fotoateliér Seidel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Český Krumlov vybral loni od zájezdových autobusů 20,6 milionu korun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.