Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Památkáři otevřeli opravenou věž na Rožmberku. Lidé na ni mohou po více než sto letech

Rekonstrukce věže Jakobínka je u konce. Středověká dominanta Horního hradu Rožmberk se po více než 100 letech otevírá návštěvníkům. Ještě před osmi lety byla přitom věž na seznamu nejohroženějších památek.

Opravy gotické věže začaly v roce 2015. „Díky citlivému přístupu zadavatele byl dán velký prostor vědecké památkové obnově, to se promítlo na značném požadavku na čas a finance. Je to projekt velkých změn, ale výsledek stojí rozhodně za to,” hodnotí práci architekt Jakub Masák. V listopadu 2019 skončily venkovní práce, celková rekonstrukce byla ukončena v dubnu letošního roku.

Důraz na historické metody

Při rekonstrukci byly dodrženy původní stavební metody. „Bylo použito dřevěné štenýřové lešení stoupající po šroubovici až na vrchol věže a gotický šlapací jeřáb,” popisuje Jaroslav Svěrek, architekt a specialista obnovy památek ateliéru Masák & Partner.

Foto: Hrad Rožmberk

K obnově pomohla funkční replika dřevěného jeřábu na lidský pohon, kde v kole běhal člověk, a tím celý stroj poháněl. Na jeho obsluze se podíleli tři lidé. Čtrnáct metrů dlouhý a sedm metrů vysoký jeřáb byl inspirován kresbami a plány z Codexu Atlanticus Leonarda da Vinciho. Za celou dobu obnovy nebyla použitá žádná velká technika. Výjimečné bylo také použití dřevěného lešení, které nemělo formu žebříku, jak je obvyklé, ale formu šroubovice.

Během oprav si mohli návštěvníci poslechnout výklad o středověkých stavebních metodách. „Byl to stavebně-historický experiment, jehož cílem byl i výzkum a ověřování historických stavebních a řemeslných postupů a dovedností. Současně měl projekt edukační rozměr pro žáky základních a středních škol,” přibližuje Petr Pavelec, ředitel územní památkové správy Národního památkového ústavu a spoluautor rekonstrukce.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hrad Rožmberk

Štítky rekonstrukce, památkáři, věž Jakobínka, Rožmberk, Hrad Rožmberk, památková péče, jeřáb, hrad, Leonardo da Vinci, Národní památkový ústav, Codex Atlanticus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Památkáři otevřeli opravenou věž na Rožmberku. Lidé na ni mohou po více než sto letech  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.