Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Město hodlá rozšířit park 4 Dvory směrem ke stadionu. Plán v sobotu představilo veřejnosti

Jak se změní oblíbený park 4 Dvory? O tom se diskutovalo v sobotu odpoledne přímo v areálu před kavárnou Park Cafe. Park by v nejbližších letech mohl doznat zásadních změn a zároveň by se měl rozšířit. Veřejné setkání zástupců města, architektů i odborníků na územní plánování přilákalo desítky lidí z přilehlých sídlišť. Veřejnost zajímala nejen samotná proměna, ale také například provozní otázky týkající se pejskařů nebo mobiliáře.

Co se plánuje?
Město připravuje projekt na rozšíření parku 4 Dvory, jehož autorem je ateliér M&P Architekti, který za něj dostal řadu ocenění, včetně German Design Award 2020. Očekává se, že dojde k rozšíření parku, který bude nadále sloužit především pro relaxaci a odpočinek. Základní myšlenkou bude sjednotit nové prostory a pozemky a navázat na již fungující část.

Setkání s veřejností zahájil předseda komise pro architekturu a územní rozvoj Miroslav Vodák krátkým komentářem k parku, poté následovala komentovaná prohlídka celého území.

První etapa stála město pět milionů korun

Park 4 Dvory vznikl na místě bývalého vojenského cvičiště a kasáren. Je umístěn mezi sídlišti Vltava a Máj, což jsou poměrně hustě obydlené části Budějc. „Tohle území je v územním plánu nezastavitelné. Je to jakýsi zelený klín, který navazuje na Vrbenské rybníky. Nic jiného než park nebo stavby, které s ním souvisí, tady nemůže vzniknout,“ uklidnil v úvodu setkání Vodák.

Samotná realizace parku začala před osmi lety, kdy město vypsalo architektonickou soutěž na první etapu. Soutěž tehdy vyhrál Petr Velička ze studia M&P Architekti v konkurenci zhruba dvaceti návrhů. Přeměna zanedbaného prostoru v park trvala další dva roky.

Tehdy byly náklady kolem třiceti milionů korun, z toho zhruba pětadvacet milionů korun získalo město na dotacích. „To, co tedy vidíte, stálo město České Budějovice jen zhruba pět milionů korun. Rádi bychom na rozšíření parku znovu čerpali dotaci. Pokud se nám to povede, tak předpokládáme, že by to stálo zhruba dalších deset až dvacet milionů a minimálně polovinu bychom mohli získat z dotačních peněz,“ představil předseda komise pro architekturu a územní rozvoj.

Velička park navrhl v konceptu čtyř dvorů, což ukazuje dnešní půdorys. Mimo to do parku umístil kavárnu, která by měla být v budoucnu propojena lávkou s nedalekými rybníky.

Během posledních šesti let získal park řadu ocenění, včetně uznávaného German Design Award 2020. Celá koncepce je postavena na tom, že většinu území nechává tak, jak byla.

Na zalesnění zapomeňte

Ani při dalším rozvoji parku se nepočítá s výraznějším zalesněním. „Zdejší půda není vhodná pro to, aby zde rostly vzrostlé stromy. Když kopnete deset centimetrů pod zem, tak je tu štěrk. Ve zdejších geologických podmínkách to jednoduše není možné. Pokud se v okolí objeví strom, je potřeba mu udělat vyvýšené místo a zasadit ho tímto způsobem. Celý park by proto měl primárně zůstat v podobném přírodním stavu, v jakém je,“ poznamenal Vodák.

Jednou z otázek veřejnosti bylo, zda povolit pohyb psů na volno. To nyní provozní řád zakazuje. „Je to častý požadavek lidí. Proto se jim buď vyčleňují části parků nebo jsou někde bokem na oplocených psích hřištích,“ shrnul při komentované procházce předseda komise pro architekturu a územní plánování.


Součástí parku je také největší skatepark v Budějcích.

Podobné dotazy padají v dotazníkovém průzkumu velmi často. V tuto chvíli má město přes šest set odpovědí. „Areál pro sport, relaxaci i odpočinek s travnatými plochami i kavárnou je vyhledávaným místem, kde místní i přespolní rádi naplňují svůj volný čas. I proto máme na webových stránkách města připravený dotazník, který se stane podkladem pro přípravu projektové dokumentace. Zájemci jej mohou vyplňovat online do konce června," říká náměstek primátora Ivo Moravec (HOPB) s tím, že se park začne rozšiřovat směrem na západ, kde stojí zimní stadion v rozsahu asi 2,5 hektaru.

Pomůže se sečením městský zahradník?

S kritikou veřejnosti se setkalo při sobotní komentované prohlídce například posečení parku. S výtkou souhlasil také Miroslav Vodák. „Každý park má plán, který doporučuje, jak se o něj starat. Například o tenhle park se musíte starat jinak, než o Sokolák. Nechci kritizovat, ale lidé, kteří se občas o parky starají, tak vezmou sekačku a dvakrát za rok to nějakým způsobem posečou. Šlo by to samozřejmě líp.“

Město proto uvažuje zřízení pozice městského zahradníka nebo krajináře, který by měl na starosti ty nejpodstatnější parky. „Zároveň by zaangažovaným lidem vysvětlil, že sekat tímhle způsobem na takových místech není vhodné,“ uzavřel Vodák.

Dotazníky týkající se rozvoje parku může veřejnost vyplňovat ještě déle než dva týdny. Jejich elektronickou podobu najdou zájemci pod tímto odkazem.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Park 4 Dvory

Štítky České Budějovice, park, 4 Dvory, kavárna, architektura, Petr Velička, Ivo Moravec, Občané pro Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město hodlá rozšířit park 4 Dvory směrem ke stadionu. Plán v sobotu představilo veřejnosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.