Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Bývalá kavárna Perla byla znovu otevřena. Účast byla obrovská

Od 30. června do 2. července otevřelo město prostory nepoužívané, vyhlídkové kavárny Perla. O výstavu v prostoru byl velký zájem. Za tři dny si kavárnu přišlo prohlídnout přes devět set lidí. Většina z nostalgie, někteří kvůli architektuře a jiní z důvodu dechberoucího výhledu na České Budějovice.

Naposledy byl prostor bývalé kavárny návštěvníkům otevřen v listopadu minulého roku. Zájem byl tak veliký, že lidé stáli frontu na výtah. Ten dokáže uvézt pouze čtyři osoby, proto se město letos rozhodlo výjimečně otevřít schodiště. „Lidé se mě ptají, kolik je tam schodů. Já v půlce přestal počítat, protože jsem byl zadýchaný,“ směje se budějcký fotograf Milan Binder.

V prostoru kavárny si mohli lidé kromě výhledu užít také jeho výstavu fotografií. Na nich byly vidět staré budějcké budovy, které mohli návštěvníci pouhým pohledem z okna porovnat se současností.

Návrat kavárny

S nápadem vrátit do nejvyššího patra Koldomu kavárnu přišlo město loni v dubnu. Správa domů tak vypsala záměr pronájmu prostoru sloužícího k podnikání, přesně k provozu kavárny. Pak se ale objevily problémy v podobě lidí, kteří v nejvyšším patře historické budovy kavárnu nechtěli. „Obyvatelé se odvolávali hlavně na špatnou zkušenost z předchozích let, kdy už bylo v prostorech restaurační zařízení provozováno. Zmiňovali hlavně hluk a nepořádek,“ řekl před časem náměstek primátora Tomáš Bouzek.

Do výběrového řízení se nakonec přihlásili jen dva zájemci a město celý návrh na oživení prostoru zrušilo. I přesto by ale většina návštěvníků, kteří se do Koldomu přišli podívat, kavárnu přivítala. „Jako mladý člověk jsem tu dvakrát nahoře byl. Bylo to velmi dobře udělané. Podle mě by zde měla znovu být kavárna,“ vzpomíná Pavel Wofejk.

O nostalgické momenty nebyla nouze. Kavárna totiž dříve opravdu žila. „Dneska mi sedm lidí povídalo, že tu měli svatbu. Někdo zde dostal první pusu. Dokonce jsem slyšel, že se tady pán při kávě dozvěděl, že je jeho žena těhotná. Já si kavárnu pamatuji tak, že jsem sem chodil s našima za odměnu, za vysvědčení, na pohár a zmrzlinu,“ říká Milan Binder.

Prostor bývalé kavárny byl otevřen od 30. června do 2. července, vždy od třetí do sedmé hodiny odpoledne. Podle Milana Bindera byl zájem o návštěvu obrovský.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Perla, kavárna, Milan Binder, České Budějovice, Tomáš Bouzek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalá kavárna Perla byla znovu otevřena. Účast byla obrovská  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.