Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vítkův Hrádek má konečně vodu, v plánu jsou záchody i čistička odpadních vod

Nejvýše položená hradní zřícenina u nás se konečně může radovat z vody. Díky vrtu by se návštěvníci měli dočkat i splachovacích záchodů. Vítkův Hrádek ale prošel i drobnými opravami. Vyměněny byly trámy na plošině, ze které turisté sledují lipenská a alpská panoramata. Postavit se musely i nové palisády, které v únoru zničila vichřice Sabine.

„Na vodu jsme narazili v hloubce zhruba 40 metrů. Speciální souprava vrtala více než tři dny tvrdou žulou až do hloubky 72 metrů, kdy se přidávaly další prameny. Do měsíce bychom měli mít stavební povolení, a ještě letos by v bývalé konírně mělo vzniknout sociální zařízení se splachovací vodou. Plánujeme upravenou studnu i čističku odpadních vod,“ uvedl starosta Přední Výtoně Jan Bittner. Investice by se měla pohybovat okolo jednoho milionu korun.

Zřícenina návštěvníkům mohla nabídnout pouze mobilní záchody. Ty ale přestaly stačit. Stavební práce by se lidí neměly vůbec dotknout. V plánu je teď geologický průzkum a od září by se mohlo v místní konírně začít stavět.

Podle starosty byla doprava barelů s vodou na hrad náročná. „Cesta je plná velkých kamenů. Auto samozřejmě strašně trpí a během sezóny budeme muset koupit nové,“ uvedl starosta. 

Návštěvníky vítá kohout Vítek 

Novinkou je stálý obyvatel hradu – kohout Vítek, který má u vstupu vybudovaný kurník a návštěvníky vítá svých kokrháním. „Je to moc milé a přátelské zvíře. Večer ho vypouštíme okolo hradu, aby se mohl popásat. Má moc rád zdejší svatotomášské žížalky,“ uvedl Miroslav Kovačičín ze sdružení Spolek přátel Vítkova Hrádku. Kohout je důležitou postavou zdejší hradní mytologie a patří do řady pověstí souvisejících s hradem.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pavel Pechoušek

Štítky Vítkův Hrádek, oprava, Českokrumlovsko, hrad, Evžen Boček, Přední Výtoň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vítkův Hrádek má konečně vodu, v plánu jsou záchody i čistička odpadních vod  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.