Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Vizualizace nové Slavie je hotová. Budova se rozšíří směrem k muzeu i řece

Nová podoba kulturního domu Slavie, který by měl v následujících letech projít kompletní přestavbou, je na světě. Postarali se o ni francouzští architekti z ateliéru Chaix & Morel et Associés, rakouského studia Christian Anton Pichler a rakouský architekt Jan Proksa. Jejich návrh počítá například s dostavbou budovy směrem k muzeu nebo přístupem k řece. S přestavbou by se mohlo začít v roce 2022.

Návrh nové podoby Slavie vzešel ze soutěžního dialogu. Ten byl v Českých Budějovicích použit vůbec poprvé. „Město nemělo úplně exaktní zadání, když soutěž vyhlašovalo. Vedení soutěžního dialogu tak umožnilo až do finálního jednání formulovat v rámci diskuse to, co od toho domu město v budoucnu čeká. Forma normální soutěže by probíhala tak, že by šest ateliérů předložilo hotové návrhy a porota, která by je viděla poprvé, by vybírala ten finální," vysvětlil náměstek primátora Juraj Thoma.

Do prvního kola dialogu se přihlásilo 37 ateliérů, jen 33 jich ale splnilo veškeré podmínky. Z přihlášených ateliérů vybrala komise, složená z nezávislých a závislých členů, šestici těch, kteří se dialogu účastnili.

Vítězný návrh nakonec předložili architekti z ateliéru Chaix & Morel et Associés, rakouského studia Christian Anton Pichler a rakouský architekt Jan Proksa. „Hlavním motivem bylo otevřít parter tak, aby ten dům dokázal žít. Jakákoliv sebelepší budova, která je uzavřená, nemůže fungovat. Šlo o to, celý parter navázat na park, který se zrevitalizuje, oživí a celé to nové náměstí se následně spojí s městem," popsal architekt Jan Proksa.

Dva sály, kavárna a restaurace

Historická budova je v návrhu doplněna o přístavbu, ve které se bude nacházet hlavní sál. „My jsme ho o devadesát stupňů otočili, abychom dosáhli optimálních akustických a prostorových dimenzí. Současný sál je problematický právě z hlediska akustiky. Proporce sálu nejsou ideální, a proto jsme se ho rozhodli tímto směrem rozšířit. Vznikne tak celé patro, které se oživí,“ přiblížil Proksa. Do multifunkčního sálu by se mělo vejít 350 sedících diváků, na rockové koncerty až 600 stojících. Jeviště by mělo podle návrhu pojmout až 60 účinkujících, tedy i filharmonii.

Debatu chtějí architekti vést ještě nad střechami, které by mohly fungovat jako terasy. Projekt počítá i s rozšířením letní scény, která by měla být propojena s celým domem. Součástí prací bude také řešení nábřeží. „Vše se řeší tak, aby bylo otevřeno směrem k řece a navazovalo na Park Dukelská,“ uvedl Thoma.

„Snažili jsme se dát terénu jiný charakter, a to postupným svažováním. Schody jsou asi jeden a půl metru dlouhé, takže se tam dá rozložit stůl z restaurace nebo uspořádat piknik. Zachovávány navíc budou veškeré stromy, které tam jsou,“ doplnil Proksa.

Výsledná cena

V nadcházejících týdnech by mělo dojít k podpisu smlouvy na projekční práce. Cena za realizaci celého projektu by se měla pohyboval kolem 508 milionů. „Požadavek města byl, aby cena nepřesáhla 420 milionů bez daně za realizaci stavby včetně vybavení a okolí. Byla to cena orientační nikoli maximální možná. Všechny soutěžní návrhy se do ceny trefily,“ uvedl Thoma.

Předpokládaná cena za projekční práce byla 27 milionů. Vítězný tým má nabídku na 36, 3 milionů. „Je to o něco vyšší cena, než se předpokládalo, ale vítězný ateliér má nižší realizační náklady na vlastní investici. Rada města v tomto směru nemá problém,“ dodal náměstek primátora. Reálné ceny ale ukáže až výběrové řízení na zhotovitele stavby. Město navíc bude usilovat o to, aby zhruba 55 procent uznatelných nákladů uhradily peníze z Evropské unie. 

Do doby, než se začne s přestavbou, by měla Slavie fungovat ve stávajícím režimu.

Způsob provozování

Pro správu a dramaturgii Slavie by měla nakonec vzniknout také samostatná organizace.Vedla se také samostatná soutěž ohledně formy příštího provozování. Inklinujeme ke dvěma řešením, a to je provozování jako samostatné příspěvkové organizace nebo samostatného zapsaného ústavu. Je to velmi obsáhlé téma, kterým se budeme zabývat,“ dodal Thoma.

Samotný dialog a jeho vítězný návrh hodnotí kladně i budějčtí odbroníci. „Jsme rád, že vyhrálo srdužení franzcouzských, rakouských a českých architektů, to je EU jak má být. Taková konkurence v soutěžích tu dřív nebývala a nespadlo to jen tak z nebe. Město má v tuto chvíli kvalitní návrh, který je možné do čtyř let realizovat. Porota hodnotila kažný návrh z mnoha ruzných pohledů. Architektonické, konstrukční, provozní, akustické nebo požární řešení, návrh veřejného prostranství nebo přístup k památkové ochraně a vybrala návrh, který nejlépe odpověděl na zadání," uvedl architekt a předseda komise pro architekturu Miroslav Vodák, který byl členem poradního týmu, který připravoval analýzy jednotlivých návrhů pro členy poroty.

Štítky Slavie, soutěžní dialog, rekonstrukce, přestavba, kulturní dům, České Budějovice, architekt, ateliér, Chaix & Morel, Juraj Thoma, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vizualizace nové Slavie je hotová. Budova se rozšíří směrem k muzeu i řece  |  Společnost  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.